СОЦІАЛЬНА ЗРІЛІСТЬ ОСОБИСТОСТІ ЯК ЧИННИК СТАНОВЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ЗРІЛОСТІ ПСИХОЛОГА - Комар, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2019)
Здійснено спробу теоретичного та емпіричного аналізу проблеми взаємозв’язку соціальної зрілості та спрямованості професійної зрілості особистості психолога. Досліджено особливості взаємозв’язку соціальної зрілості особистості та спрямованості професійної зрілості психолога у процесі їх формування. Визначено рівень розвитку та сформованості соціального інтелекту, а також його структурні компоненти; домінуючі стилі спілкування та провідні комунікативні уміння; пріоритетні види особистісної спрямованості. Виявлені рівні розвитку соціального інтелекту та компетентний стиль спілкування у комплексі становлять достатній рівень розвитку соціальної компетентності, співвідносяться з домінуючими спрямованостями особистості – спрямованістю на взаємодію і спілкування, а також діловою спрямованістю. Варто зазначити, що виявлений результат відповідає особливостям та специфіці підготовки майбутніх психологів, гуманістичній спрямованості їх професійної діяльності.