ГЕОІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ВІЙСЬКОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Лукіянчук, А.; Халіманенко, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Сучасні інформаційні та мережеві технології у військовій справі є основою для інтеграції географічно розосереджених органів управління, засобів розвідки, спостереження і цілевказівки, угрупувань військ і засобів ураження у високоадаптивну глобальну систему. На сьогодні виникнення нових інструментів, які набувають все більшого застосування, відображає сучасний рівень геоінформатики. Такими можна вважати інструменти складного багатофакторного просторового аналізу і підготовки високоякісних синтезованих зображень на основі цифрових карт, знімків та оперативної обстановки. Геоінформаційні технології дозволяють перейти до об’єднаної системи планування, сформувати єдину картину ситуаційної поінформованості, розробити сучасні методи контролю й управління коштами збройної боротьби, включаючи безпілотні і роботозовані комплекси, підвищити прозорість і оперативність роботи тилу і знизити рівень присутності за допомогою формування віртуально віддалених штабів та інших органів управління. Однак використання різнорідних програмних продуктів, форматів представлення даних, технологій, заснованих на різних ідеологіях формування, обробки і зберігання просторових даних стає головною перешкодою щодо створення єдиного інформаційного простору держави. ГІС військового призначення як інформаційна складова має забезпечувати посадових осіб органів управління різного рівня: інформацією про місцевість; підтримкою колективної роботи з просторовими даними, у тому числі, з оперативною обстановкою; вирішення геоінформаційних завдань і підтримку програмних інтерфейсів для функцій ГІС, що вбудовується в АСУВ, інші автоматизовані системи і комплекси, що забезпечують віддалений доступ до просторових даних; їхнє відображення у вигляді 2D- і 3D-моделей у заданій системі умовних знаків; рішення прикладних задач з використанням сучасних мережевих технологій обробки даних.