ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВІЙСЬКОВОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Батиченко, С.; Мельник, Л.; Савков, П.; Сторубльов, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Визначено поняття військового туризму – це туризм на місцях історичних битв і боїв для всіх зацікавлених, а також для ветеранів і родичів загиблих воїнів, відвідання існуючих та історичних військових об’єктів і полігонів, бойових морських кораблів, підводних човнів, катання на військовій техніці, стрільба зі зброї на полігонах і в тирах, участь у військових навчаннях та маневрах, перебування на полігонах як глядачі, тобто – це military tour, яким також можна вважати і тур на відвідання воєнних концтаборів та в’язниць. Науковці виділяють декілька класифікацій, підвидів військового туризму: військово-історичний, зброярський, мілітарі-туризм. Існує й інша класифікація поділу військового туризму на військово-пізнавальний, військово-пригодницький туризм, військово-історичні реконструкції бойових дій, нелегальні тури безпосередньо в зону військового конфлікту. За іншим підходом військовий туризм варто поділяти з урахуванням мети та ціннісних орієнтацій туристів, а також емоційного контексту самої подорожі, на три функціональні групи: військово-історичний туризм, мілітарі-туризм та військово-подієвий туризм. Ресурсну базу військового туризму в Україні представлено об’єктами історико-культурної спадщини княжої доби, козацтва, а також Першої і Другої світових воєн, періоду Українських визвольних змагань 1917–1921 років у вигляді залишків фортець, оборонних валів, могил, пам’ятників і пам’ятних знаків полеглим воїнам та односельцям, місць розстрілів чи боїв, військово-історичними музеями, відповідних виставок та фестивалів, мілітарі-готелів. Проте не лише відвідування історичних місць, пов’язаних з військовими подіями, передбачає військовий туризм, а й туристи часто і самі хочуть спробувати постріляти зі зброї, покататися на танках, БТРах, гелікоптерах, а також життя в армійських умовах і участь у програмах військової підготовки. В Україні розроблений і функціонує лише один маршрут на території Закарпатської області. Встановлено, що військовий туризм в Україні освоєний недостатньо, але він перспективний.