ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ КОМАНДИРОМ У НЕВИЗНАЧЕНИХ УМОВАХ - Снігур, Л.; Сарафанюк, Е.; Гібало, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Досліджено фактори, що впливають на прийняття командиром рішень у невизначених умовах щодо підготовки військовослужбовців у вищих військових навчальних закладах. Проблему розглянуто з позицій формування спроможності майбутнього воєначальника в його моральній, професійній та особистісній складових. Висвітлено психологічні чинники, що визначають прийняття рішень в умовах невизначеності. Досліджено такі діагностико-корекційні методики: тест Дж. Келлі з рольовим конструктом рішучого і нерішучого командира для виявлення рис особистості щодо здатності рішуче діяти в невизначених умовах; динамічний метод психомалювання "символ власного життя", який застосовують для виявлення особливостей ціннісних орієнтацій та особливостей характеристик мислення в проєкції розвитку власного буття; метод експертної оцінки характеристик прийняття рішення командиром у ситуації з невизначеними умовами. Виявлено, що при спеціальному впливі факторів, які сприяють прийняттю рішень у невизначених умовах (довіра до командира, стосунки братерства), показав свою ефективність (t-Стьюдента t = 5,71 за p < 0,05 між двома групами на початку експерименту, у кінці експерименту за t-Стьюдента t = 2,28 при p > 0,05), можна досягти більш високого рівня підготовки майбутнього офіцера. Наукова новизна отриманих результатів дослідження полягає в: 1) у вдосконаленні методичного підходу до формування готовності до прийняття управлінських рішень в екстремальних умовах і в умовах невизначеності, ураховуючи особливості аналізованої одиниці, раціональні та ірраціональні в морально-психологічному стані особистості та групи; 2) у методі оптимізації прийняття рішень в умовах невизначеності, що полягає в аналізі інформації про особу та підрозділ, у якому вона служить, обґрунтуванні проєкту розвитку психологічної структури колективу та взаємопов’язаної структури. Прийняття командиром рішення в невизначених умовах можна розглядати як з ситуативного підходу (коли в певний момент, враховуючи рівень психологічної готовності, командир приймає рішення "на бій"), так і з системного, структурного та функціонального, коли система підготовки містить тривалий онтогенетичний розвиток особистості воїна в його фізичному, психофізіологічному, моральному, духовному напрямах.