ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ДО ВЕДЕННЯ КОРАБЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА В ЗАГОНАХ МОРСЬКОЇ ОХОРОНИ - Саган, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Досліджено особливості підготовки майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України до ведення корабельного господарства у загонах морської охорони Держприкордонслужби України. Виявлено певні проблеми в підготовці фахівців для служби в Регіональному управлінні Морської охорони прикордонного відомства – у трьох загонах морської охорони і навчальному центрі морської охорони. Корабельне господарство у загонах морської охорони забезпечує оперативно-службову діяльність, бойову (професійну) підготовку, роботу з особовим складом, побут, правильну експлуатацію, ремонт, зберігання озброєння, військової техніки та майна. Науково проаналізовано освітньо-професійні програми (робочі програми навчальних дисциплін, програми практичної підготовки) Національної академії і встановлено відсутність питань щодо основних положень організації ведення корабельного господарства в органах, закладах та установах Державної прикордонної служби України. Запропоновано розробити шляхи розв’язання суперечностей між виникненням у штабі прикордонної комендатури швидкого реагування відділення логістики та відсутністю у плануванні освітнього процесу Національної академії Держприкордонслужби України відповідних змін. Висвітлено результати цього аналізу, зокрема, факти низької кваліфікованості офіцерів з питань ведення корабельного господарства. Сконцентровано увагу на важливості врахування в освітньому процесі навчального закладу прикордонного відомства питань корабельного господарства у загонах морської охорони прикордонної служби, ґрунтуючись на вимогах відомчих керівних документів стосовно відповідальності за належну фахову підготовку відповідних посадових осіб.