Розробка методики психологічного вивчення кандидатів на проходження навчання за програмою підготовки офіцерів запасу - Кравченко, Катерина; Соколіна, Ольга; Юркова, Ольга (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
Вступ . Війна, яку розпочала російська федерація проти України, стала викликом для України і вимагає істотних змін у системі підготовки військових кадрів для набуття потужних спроможностей у захисті нашої держави. Однією з категорій військових кадрів, підготовка яких потребує окремої уваги, є офіцери запасу, тому постає необхідність удосконалення й підвищення якості відбору та підготовки офіцерів запасу. Саме тому метою дослідження стало відпрацювання ефективного механізму якісного відбору громадян України, вмотивованих і здатних під час здобуття тактичного рівня військової освіти до опанування військово-професійними та військово-спеціальними компетентностями, обов’язками для типових первинних посад осіб офіцерського складу, які виявили бажання навчатися за програмою підготовки офіцерів запасу. Методи . Під час дослідження було використано теоретичні методи, застосовані для вивчення та всебічного аналізу науково-теоретичного доробку, що сформувався на сьогодні у межах обраної тематики. Результати . Запропоновано етапи проведення лонгітюдного дослідження відповідно до багаторівневої методики психологічного вивчення громадян України під час конкурсного відбору для проходження військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу. Визначено вимоги до кандидатів на проходження навчання за базовим курсом L-1A, серед яких можна виділити такі: достатній рівень розумових здібностей, психологічна стійкість, аналітичний стиль мислення та наявність організаційних здібностей. Запропоновано критерії оцінювання кандидатів. Розглянуто методологічні засади для подальшого проведення експертного опитування. Висновки . Розроблена багаторівнева методика психологічного вивчення кандидатів на проходження навчання за програмою підготовки офіцерів запасу надасть можливість оптимізувати процес психологічного вивчення кандидатів на проходження військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу.