Правова природа медіації в умовах збройного конфлікту - Слюсаренко, Ольга (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Медіація в реаліях сучасного світу є одним із найпоширеніших методів мирного вирішення збройних конфліктів, головним чином завдяки своїй гнучкій процедурі, що дозволяє сторонам добровільно приймати рішення щодо їх участі в медіації, здійснювати вільний вибір медіатора та приймати або відхиляти умови вирішення конфлікту, встановлені під час медіаційної процедури. М е т о д и . Використано діалектичний, історичний, порівняльно-правовий методи під час дослідження міркувань вчених-медіаторів щодо доцільності використання процедури медіації під час врегулювання конфліктних ситуацій; системно-структурний, формально-логічний методи – для визначення положень, які доцільно врахувати у процесі використання медіації в умовах збройного конфлікту; методи аналізу, узагальнення та синтезу – для розробки авторських пропозицій щодо доцільності використання процедури медіації та безпосереднього залучення медіаторів до роботи з військовослужбовцями, цивільним населенням та під час переговорних процесів. Р е з у л ь т а т и . Узагальнено та систематизовано дослідження різних поглядів учених на роль медіатора – як посередника безпосередньо під час міжнародних політичних перемовин та мирних врегулювань в умовах збройного конфлікту. Окреслено основні фактори, що впливають на характер, процес та безпосередньо результат медіації в умовах збройного конфлікту. Визначено роль медіатора під час роботи з примирення із цивільним населення та військовослужбовцями в умовах збройного конфлікту, а також як переговірника під час переговорного процесу між сторонами, що воюють, а процедуру медіації розглянуто як міжнародний інструмент примирення. Розроблено й описано напрями, у яких доречно на практиці використовувати медіацію під час різних фаз військових конфліктів та задля розбудови світової культури примирення. В и с н о в к и . Результати цього дослідження розвивають новий підхід застосування процедури медіації (посередництва) під час вирішення збройних конфліктів, характеризуються основні суб’єкти медіації – сторони конфлікту та медіатор, а також здійснено аналіз їх рішень щодо використання процедури медіації. Дослідження дає змогу краще зрозуміти складність посередництва у збройному конфлікті. У статті пропонується розглянути медіацію як стрімко зростаючу сферу та практику міжкультурного та міжнародного посередництва і примирення.