Застосування методу аналітичної ієрархії у сфері управління оборонними видатками - Дяченко, Сергій; Артюшенко, Олександр (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Оптимізація оборонних видатків критично важлива для забезпечення боєздатності військових формувань та підтримки національної безпеки. Україна збільшує витрати на озброєння та військову техніку, що вимагає ефективного управління бюджетними ресурсами для досягнення максимальної віддачі. Ефективне управління бюджетними ресурсами має вирішальне значення не лише для забезпечення боєздатності військових формувань, а й для підтримання національної безпеки. М е т о д и . У статті використано метод AHP із застосуванням парних порівнянь та шкали Сааті для оцінювання критеріїв у межах концепції BOCR (вигоди, витрати, можливості, ризики). Р е з у л ь т а т и . У межах дослідження було розроблено модель прийняття рішень на основі концепції AHP, яка допоможе в оцінюванні та виборі постачальників. Модель оцінює постачальників за допомогою набору критеріїв, згрупованих у чотири категорії: вигоди, витрати, можливості та ризики (BOCR). Кожному критерію, такому як: ціна, якість продукції, час доставки та надійність постачальника, було присвоєно вагу за допомогою матриці попарних порівнянь за шкалою Сааті. Підхід AHP дозволив інтегрувати як кількісні, так і якісні критерії в процес прийняття рішень. Після оцінювання трьох постачальників, Постачальник 1 був визначений як найбільш підходящий варіант з найвищим показником BOCR 1,033. В и с н о в к и . Проведене дослідження показало, що модель прийняття рішень на основі методу AHP є ефективним інструментом оптимізації оборонних видатків та вдосконалення закупівельних процесів. Завдяки застосуванню концепції BOCR модель збалансовує позитивні та негативні фактори, забезпечуючи прозорий та ефективний процес прийняття рішень. Використання попарних порівнянь забезпечує узгодженість суджень і дозволяє особам, які приймають рішення, систематично ранжувати альтернативи. У дослідженні вказано на адаптивність моделі до різних операційних середовищ: для аналізу та впровадження даних використовується Microsoft Excel, але також можна використовувати мови програмування. Результати дослідження демонструють, що методи багатокритеріальної оптимізації, такі як AHP, є цінними інструментами для оптимізації у сфері управління оборонними видатками, у тому числі вибору постачальників товарів, робіт та послуг.