ОСОБЛИВОСТІ ПРОЄКТИВНОЇ МЕТОДИКИ "МАСКА" ДЛЯ ДІАГНОСТИКИ ПСИХІЧНИХ СТАНІВ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ – УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Кравченко, Катерина; Черніков, Владислав (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Військовослужбовці, особливо ті, хто має бойовий досвід, часто зіштовхуються з труднощами у вербалізації своїх психічних станів і переживань. Також достатньо розповсюдженим явищем є дисимуляція травматичного досвіду. Негативні наслідки уникнення власних переживань комбатантами, труднощі з вербалізацією своїх психічних станів і дисимуляція симптомів травматизації обумовлюють необхідність нових підходів до розроблення та використання психодіагностичного інструментарію при роботі з військовослужбовцями, які б ураховували всю специфіку військової служби, особливо в умовах ведення бойових дій. Одним із таких методів є застосування проєктивних методик (у т. ч. метафоричних асоціативних карт). М е т о д и . Дослідження проводили у три етапи: 1) розроблення метафоричних асоціативних карт "Маска" (2022‒2023); 2) створення проєктивної методики на основі зображень метафоричних асоціативних карт (2024); 3) апробація проєктивної методики (кінець 2024 – початок 2025). На зазначених етапах застосовували методи теоретичного й емпіричного досліджень, зокрема емпіричні методи тестування, опитування, спостереження, бесіду, методи експертного оцінювання та експериментальних досліджень. Для оброблення отриманих результатів були використані методи математичної статистики. Методологія проведення дослідження дала змогу стверджувати про валідність і надійність методики. Р е з у л ь т а т и . За проєктивною методикою "Маска" діагностовано 17 психічних станів військовослужбовців: 1) нормальний стан; 2) апатія; 3) проблеми з комунікацією; 4) переживання горя; 5) страх бути покараним; 6) нервовопсихічна нестійкість; 7) проблеми з адаптацією; 8) психічні розлади; 9) психічне виснаження; 10) агресія; 11) нав’язливі думки; 12) суїцидальні ризики; 13) внутрішній конфлікт; 14) переживання образи; 15) когнітивні порушення; 16) страх; 17) небажання висловлюватися (вияв опору щодо обговорення власних переживань). Виявлено переваги й недоліки зазначеної методики, надано рекомендації з її використання. В и с н о в к и . Результати дослідження підтверджують ефективність проєктивної методики "Маска" як діагностичного інструменту для оцінювання психічних станів військовослужбовців – учасників бойових дій. Методика демонструє високу чутливість до психологічних проблем, з якими стикаються комбатанти, і дозволяє ідентифікувати широкий спектр психічних станів.