ЕТИКА ВІЙНИ В КОНТЕКСТІ ДІЙ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ ДИЛЕМ ТА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В УМОВАХ БОЙОВИХ ДІЙ - Возняк, Інна; Мироненко, Наталія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . В умовах збройного конфлікту в Україні, який триває, особливої актуальності набуває питання дотримання етичних стандартів ведення війни та норм міжнародного гуманітарного права військовослужбовцями ЗСУ. Попри юридичну регламентацію, моральні дилеми бойових дій вимагають глибокого наукового осмислення. М е т о д и . Дослідження ґрунтується на якісному аналізі офіційних документів і медіапублікацій, кейс-стаді, етичному аналізі та опитуванні військовослужбовців. Р е з у л ь т а т и . У статті представлено результати опитування 42 військовослужбовців Збройних сил України, спрямованого на виявлення морально-етичних дилем, з якими вони стикаються під час виконання службових обов’язків та особливостей прийняття рішень у складних бойових ситуаціях. Дослідження виявило низку ключових проблем, включаючи розбіжності між офіційною інформацією та реаліями фронту, необхідність балансування між стандартними процедурами й нестандартними рішеннями, переосмислення цивільних моральних цінностей у військовому контексті, зіткнення із жорстокою реальністю війни на противагу романтизованим уявленням, конфлікти між релігійними переконаннями та військовими обов’язками, переглядання уявлень про справедливість і порядок, а також роздуми про власне виживання і готовність до самопожертви. Отримані дані свідчать про постійну наявність складних морально-етичних викликів у діяльності військовослужбовців ЗС України, що потребує глибокого осмислення та рефлексії для прийняття обґрунтованих рішень в умовах бойових дій. Оригінальність статті полягає у фокусованому дослідженні морально-етичних дилем саме українських військовослужбовців у контексті російсько-української війни, з емпіричним підтвердженням через опитування їхнього бойового досвіду та спробою інтеграції психологічних, соціальних і правових аспектів у міждисциплінарному аналізі. В и с н о в к и . Результати сприяють глибшому усвідомленню значення етики в умовах війни й обґрунтовують необхідність удосконалення етичної підготовки, посилення контролю за дотриманням гуманітарного права й надання психологічної підтримки військовим. Це важливо як для збереження моральних стандартів, так і для міжнародної репутації України.