ДИНАМІКА ВПЛИВУ НЕРВОВО-ПСИХІЧНОЇ СТІЙКОСТІ НА ПОВЕДІНКОВІ ДЕВІАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ У ПРОЦЕСІ ЇХНЬОГО ПРОФЕСІОГЕНЕЗУ - Сафін, Олександр; Мась, Наталія; Тептюк, Юлія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Несення військової служби характеризується високим фізичним і психічним напруженням, яке під час бойових дій може досягати максимальних меж і призводити до дезадаптивних і девіантних форм поведінки у військовослужбовців, які вперше зіткнулися з такого роду навантаженнями. Професіогенез військовослужбовців передбачає, зокрема, формування духовно-морального стрижня, що перешкоджає розвитку девіацій. Утім, військова служба рясніє стресами, і в міру її продовження стрес накопичується, що також викликає небезпеку розвитку девіацій. М е т о д и . Було використано методики В. Менделевича "Схильність до наркозалежності", "Схильність до алкогольної залежності", анкету схильності до делінквентної та адиктивної поведінки (ДАП-2); методику САНТ-30, опитувальник для виявлення ранніх ознак алкоголізму й опитувальник діагностики агресії Басса – Перрі-24; методи математичної статистики: середнє значення, стандартне відхилення, кореляційний аналіз Спірмена, U-критерій Манна – Уїтні, критерій Краскела – Волліса, факторний аналіз. Р е з у л ь т а т и . Підтверджено гіпотезу про те, що існують відмінності у вияві схильності до девіантної поведінки у військовослужбовців різних категорій. Вивчення девіантної поведінки серед військовослужбовців різних категорій дозволяє зібрати необхідну інформацію для створення програми її профілактики серед військових. Для того, щоб запобігти виникненню девіацій, необхідно здійснювати психологічну просвіту військовослужбовців, психологічний відбір і супровід. В и с н о в к и . Для запобігання виникненню девіантної поведінки серед військовослужбовців необхідна відповідна профілактична робота, спрямована, насамперед, на можливе виникнення наркотичної залежності та суїцидальної поведінки. Також потрібні додаткова психологічна просвіта й навчання офіцерів умінь і навичок, які дозволять вчасно помітити девіантну поведінку й запобігти їй. Крім цього, офіцерам і психологам необхідно створювати певний клімат у військовому колективі, який зменшить шанси виникнення девіантної поведінки й буде підтримувати професійну спрямованість серед військових, оскільки низький рівень бажання виконувати військову службу може сприяти появі девіантної поведінки.