ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У СФЕРУ ВИЩОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ - Кравченко, Оксана; Сафін, Олександр; Мась, Наталія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Статтю присвячено вивченню можливих ризиків і викликів у підготовці здобувачів у системі вищої військової освіти, що виникають у зв’язку зі зростаючою швидкістю впровадження технологій, де штучний інтелект (ШІ) і технології нейронних мереж уже є частиною її структури. Аналіз здійснюється з метою прогнозування майбутнього характеру підготовки курсантів у системі вищої військової освіти, а також дослідження змін усієї парадигми викладання під впливом ШІ. М е т о д и . Для написання статті було використано методи контент-аналізу наукових джерел інформації, порівняння, систематизації, класифікації, узагальнення. Р е з у л ь т а т и . Окреслено низку очікуваних проблем, які можуть виникнути при навчанні здобувачів, в організації їхньої самостійної роботи, а також в управлінні й адмініструванні вишів при впровадженні можливостей ШІ в процес вищої освіти. Розглянуто питання про вплив обмежень на розвиток військової освіти, а саме про згубні наслідки для її розвитку при монополізації алгоритмів ШІ та суб’єктивному підході в управлінні нейромережею, організованою технократичною групою. У процесі аналізу перетинів протилежних питань, проблемних моментів і позитивної динаміки впливу ШІ на освітню систему вищої школи задано вектор для подальших досліджень на зазначену проблему у військовому освітньому середовищі. В и с н о в к и . У статті розглянуто бурхливо зростаючі технології штучного інтелекту, спрямовані на пізнання і підтримку людини. Викладено основні досягнення, актуальні проблеми й перспективні шляхи розвитку. Аргументовано, що технології ШІ, які формуються і спрямовані на людину, хоча й обіцяють велике збільшення психологічного комфорту, але й загрожують серйозними ризиками. Запропоновано орієнтуватися на концепцію "цифрових ангелів", під якими розуміються технології ШІ, створені для захисту інтересів свого власника. Цифрові ангели мають поєднувати три ролі – цифрових асистентів, що дозволяють організовувати людині її життя, цифрових комунікаторів, що забезпечують зв’язок з іншими людьми та із середовищем, і цифрових конфідентів, яким людина може безумовно довіряти.