ПРАКТИКА МІЖНАРОДНОГО КРИМІНАЛЬНОГО СУДУ В ПРОЦЕСІ ДОКАЗУВАННЯ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ: ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ УКРАЇНИ - Бериславська, Оксана; Гавришкевич, Ігор (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . У статті розглянуто значення Практичного керівництва Чемберса для вдосконалення правозастосовної практики в Україні, яке є важливим джерелом для розуміння процедурних аспектів збирання доказів і доказування, а також судового розгляду справ, що стосуються найтяжчих міжнародних злочинів. Актуалізовано доцільність використання практики Міжнародного кримінального суду (далі МКС) у судочинстві України під час кримінального провадження щодо воєнних злочинів. Ураховано рекомендації суддів МКС щодо вивчення тлумачення понять за вироками в аналогічних провадженнях (зокрема щодо воєнних злочинів, агресії, сексуального та гендерно зумовленого насильства). М е т о д и . Основним методом дослідження є порівняльно-правовий, який застосовано до Практичного керівництва Чемберса й постанов Пленуму Верховного Суду (далі ВС) з метою порівняння статусу цих документів, обов’язковості їх виконання та адаптації процедур МКС до розслідування воєнних злочинів в Україні. Крім цього, було застосовано історикоправовий метод, який полягає в аналізі законодавства, виявленні закономірностей і тенденцій щодо інституціалізації судових прецедентів шляхом дослідження в історичному контексті діяльності міжнародних трибуналів та МКС. Р е з у л ь т а т и . Виявлено низку прогалин у кримінально-правовому полі щодо відсутності офіційного перекладу Практичного керівництва Чемберса для вивчення судової практики МКС. З огляду на це запропоновано доповнити Кримінальний процесуальний кодекс України (далі КПК), а саме розділ IX-2 "Особливості співробітництва з Міжнародним кримінальним судом" нормою, яка б зобов’язала центральні органи влади України застосовувати практику Міжнародного кримінального суду на рівні з постановами Пленуму ВС. В и с н о в к и . Порівняння Практичного керівництва Чемберса з постановами Пленуму ВС за теорією статусів демонструє їхню спільну мету – уніфікацію правозастосовної практики, але в різних правових контекстах. Керівництво є внутрішнім документом МКС, спрямованим на регулювання процедур у справах про міжнародні злочини, тоді як постанови Пленуму ВС мають ширший вплив у національній правовій системі України. Обидва документи не мають прямої законодавчої сили, але відіграють ключову роль у забезпеченні послідовності та справедливості правосуддя. Ураховуючи той факт, що на Міністерство юстиції України покладено завдання щодо перекладу документів МКС відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 618 КПК, необхідно організувати переклад Практичного керівництва Чемберса й забезпечити інтегрування наведеної там судової практики в систему кримінального процесуального права України.