АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ РОЗВИТКУ МЕРЕЖ ГНСС-СПОСТЕРЕЖЕНЬ - Коренець, Олександр; Лукіянчук, Анатолій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Дослідження має на меті проведення наукового аналізу сучасного стану розвитку мереж ГНСС-спостережень. Шляхом обґрунтованого використання різноманітних методів аналізу висвітлено основні аспекти функціонування цих мереж, поточні тенденції розвитку та визначені можливі перспективи подальшого їх використання, у тому числі для потреб ЗС України. М е т о д и . Основними методами нашого дослідження є аналіз літератури та технічних документів мереж ГНСС-спостережень. Було проведено системний огляд наукових публікацій, законодавчих актів та інших документів, що стосуються розвитку мереж ГНСС. Р е з у л ь т а т и . Значна кількість країн розробила власні багатофункціональні системи високоточного позиціювання. Створення європейської земної референтної системи ETRS89, яка доступна для всієї Європи, стало одним із важливих етапів у розвитку національних мереж референцних станцій. Одним із ефективних каталізаторів для впровадження систем високоточного позиціонування стало створення нової структури – Європейської системи визначення позиції EUPOS. Це європейська громадська ініціатива, спрямована на створення у Центральній та Східній Європі однорідної інфраструктури, що ґрунтується на диференціальному методі DGNSS. Ця технічна інфраструктура складається з мережі референцних ГНСС-станцій та відповідних їй комунікаційних ліній. Послуги цієї інфраструктури передбачають координатне забезпечення різної точності. В и с н о в к и . Для подальшого вдосконалення та розвитку мереж ГНСС-спостережень потрібно враховувати такі аспекти: підвищення точності, забезпечення безпеки даних, розширення сфери застосувань, забезпечення надійності та стабільності функціонування. Щодо використання мереж ГНСС-спостережень для потреб оборони, можна зробити висновок про доцільність застосування сервісів Української постійно діючої (перманентної) мережі спостережень глобальних навігаційних супутникових систем для виконання геопросторової підтримки військ (сил).