ХАРАКТЕРИСТИКА СТАНУ ВПРОВАДЖЕННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ВИКЛАДАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН У ВІЙСЬКОВОМУ ІНСТИТУТІ КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА - Лойшин, Анатолій; Кучерявий, Андрій; Вановська, Інна; Пирогов, Кирило (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Досліджено розв’язання проблем навчання вітчизняних курсантів та офіцерів-слухачів, які виникають через зіткнення парадигм формування особистості офіцера як виконавця (за традиціями ще радянської вищої військової школи) та, як лідера відповідно до сучасних підходів навчання військовослужбовців у провідних країнах світу. Розглянуто проблеми вибору методичної системи проведення навчального заняття та вибору курсантами способів навчальної діяльності з огляду на активність, ініціативність, націленість на демонстрацію критичного мислення тощо, тобто тих характеристик процесу навчання, що зумовлені станом впровадження зарубіжного досвіду викладання навчальних дисциплін у вітчизняному закладі вищої військової освіти. Мета – надати характеристику стану впровадження зарубіжного досвіду викладання навчальних дисциплін у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. М е т о д и . Використано метод опитування начальників кафедр; контент-аналіз наукової літератури, у якій описано проведення навчальних занять у ВВНЗ провідних країн світу; метод експерименту для обґрунтування методики проведення навчальних занять; кількісні й якісні методи дослідження наукової літератури; соціологічне спостереження результатів проведення опитування респондентів; системний аналіз практичної проблематики проведення різних типів навчальних занять і перебігу впровадження методів проведення навчальних занять відповідно до провідних країн світу; системний підхід до вивчення проведення навчальних занять у ВВНЗ провідних країн світу; метод експерименту впровадження досвіду провідних країн світу у ВІКНУ. Р е з у л ь т а т и . За результатами дослідження з’ясовано, що певна частина науково-педагогічних працівників, нехай менша, але істотна, не демонструє того, що спирається при викладанні навчальних дисциплін на відповідний зарубіжний досвід та, як наслідок, не забезпечує формування особистості офіцера-лідера. З огляду на це для таких науково-педагогічних працівників наведено рекомендації щодо проведення певних заходів. В и с н о в к и . Подальші перспективи цього дослідження полягають у розробці науково-обґрунтованих рекомендацій щодо змістового наповнення робочих програм навчальних дисциплін та іншого їхнього нормативного і методичного забезпечення, яке зорієнтовано на врахування зарубіжного досвіду навчання військовослужбовців.