РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ СІМЕЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В УМОВАХ ВІЙНИ - Аксьонова, Катерина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . В умовах сьогодення великого значення набуває фахова допомога, спрямована на відновлення психічного та соціального добробуту, економічної стабільності громадян України. Серед ряду соціальних практик, затребуваних і актуалізованих в умовах сучасних викликів, провідне місце належить соціально-реабілітаційній роботі. Розглянуто реалії та перспективи соціальної реабілітації у сучасному українському соціумі. Досліджено важливість соціальної реабілітації як засобу вирішення потреб сімей військовослужбовців і полегшення труднощів, з якими вони стикаються на багатьох рівнях. М е т о д и . У процесі дослідження застосовано методи теоретичного аналізу наукових публікацій, порівняльного аналізу нормативно-правових документів, методи когнітивно-поведінкової терапії, навчання релаксації та управління стресом. Проаналізовано соціальні трансформації, вплив змін і потрясінь в умовах воєнного часу. Виокремлено виклики українському суспільству, спричинені військовою агресією росії проти України, зокрема фінансова нестабільність, психічні травми, соціальна ізоляція та напруженість у сімейних стосунках. Вказано на роль соціальної реабілітації у забезпеченні комплексного підходу до підтримки сімей військовослужбовців з урахуванням їхнього фізичного, психологічного та соціального добробуту. Р е з у л ь т а т и . Визначено структурні компоненти соціальної реабілітації сімей військовослужбовців, проаналізовано підходи зарубіжних та українських дослідників, практиків щодо розкриття цієї проблематики. Висвітлено сучасні соціально-реабілітаційні ініціативи, які реалізують державні установи, неприбуткові та благодійні організації. В и с н о в к и . Розглянуто перспективи вдосконалення програм соціальної реабілітації, які виступають за розширення доступу до послуг у сфері забезпечення психічного здоров’я, покращення систем фінансової підтримки, розширення можливостей освіти для дітей та покращення допомоги у працевлаштуванні для подружжя. Актуалізовано проблеми соціальної реабілітації сімей військовослужбовців, які в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну виокремлюються в теорію і практику соціальної реабілітації. Запропоновано шляхи надання необхідної підтримки сім’ям військовослужбовців, які дозволять їм подолати труднощі війни та налагодити своє життя заново.