ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДИКИ ТІЛЕСНО-ОРІЄНТОВАНОЇ ТЕРАПІЇ "М’ЯЧИКИ" У ПСИХОЛОГІЧНОМУ ВІДНОВЛЕННІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - Кулакевич, Максим (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . У вирішенні психологічних викликів сьогодення, пов’язаних із наслідками бойових дій, тілесно-орієнтовані методи є важливим кроком у напрямі психологічного відновлення українських воїнів. Ці психотехніки не лише допомагають зняти емоційний стрес через фізичну активність, але й сприяють відновленню гармонії між тілом та душею. Цей глибокий і збалансований підхід підтримує психічну стійкість та допомагає військовим адаптуватися до складних ситуацій. Стаття спрямована на презентацію широкому науковому товариству авторської методики тілесноорієнтованої терапії "М’ячики" (В.Г. Шевченко) і використання її у психологічному відновленні військовослужбовців – учасників російсько-української війни. Також важливе й обґрунтування доцільності використання цієї методики як одного з інструментів комплексного психологічного відновлення комбатантів, що пережили бойовий стрес. М е т о д и . У дослідженні застосовано такі теоретичні методи, як: аналіз, систематизація та узагальнення психологічних даних з проблеми дослідження. Здійснено аналіз наукових джерел щодо психологічної допомоги військовослужбовцям з використанням тілесно-орієнтованих підходів, а також синтез цієї інформації для кращого розуміння сучасних теоретичних аспектів психологічного відновлення за допомогою методики "М’ячики". Р е з у л ь т а т и . Первинно дієво-тренінгова методика п’ятирівневої складності "М’ячики" як комплекс з 13-ти базових вправ з постійно ускладнюючими завданнями була продекодована у межах пілотних проєктів медико-психологічної реабілітації Міністерства оборони України (2018) на базі Військово-медичного клінічного центру Південного регіону в Одеській області та базі зимових видів спорту "Тисовець" на Львівщині, які охопили близько 700 військовослужбовців – учасників бойових дій. В и с н о в к и . Військовослужбовець після участі у тренінгу з використанням тілесно-орієнтованої методики "М’ячики" зазнає позитивних змін у сприйнятті та подоланні стресу, отримає нові знання та навички з психологічної саморегуляції і покращить якість сну, відновить психологічний баланс, зміцнить свої внутрішні ресурси та покращить загальне самопочуття. Встановлено, що окрім тілесно-орієнтованого ефекту методика "М’ячики" розвиває як прості, так і складні локомоції, сприяє розвитку психомоторної граційності і містить як профілактичний, так і терапевтичний ефекти в подоланні наслідків стресу.