ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ З ОЗНАКАМИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРАВМУВАННЯ - Смірнова, Тетяна; Осьодло, Василь (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Війна, розв’язана росією проти України, висуває надскладні вимоги до особистості військовослужбовця. У напружених умовах його психіка може зазнавати психотравмувального впливу. Ці ризики спонукають до пошуку оптимальних підходів щодо надання психологічної допомоги, не чекаючи завершення бойових дій. Порівняння іноземних та вітчизняних підходів до проблеми подолання психотравмувальних наслідків війни дасть змогу виокремити основні завдання щодо надання психологічної допомоги в сучасних надскладних умовах. Метою статті є визначення та обґрунтування основних напрямів надання психологічної допомоги військовослужбовцям в умовах російсько-української війни. М е т о д и . Для встановлення теоретичного підґрунтя дослідження використано теоретичні методи аналізу, синтезу та узагальнення наукових джерел. Для визначення особливостей надання психологічної допомоги військовослужбовцям використано емпіричні методи дослідження (спостереження, анкетування та тестування). Р е з у л ь т а т и . Проаналізовано особливості психологічного травмування військовослужбовців, учасників російськоукраїнської війни, а також сучасні доказові методи надання їм психологічної допомоги. Розглянуто доцільність надання комплексної психологічної допомоги військовослужбовцям з ознаками психологічного травмування з використанням доказових методів психотерапії. В и с н о в к и . У сучасних умовах повномасштабної збройної агресії рф проти України військовослужбовці ЗС України зазнають впливу різних видів психологічного травмування під час безперервної участі в бойових діях. До основних психотравмувальних факторів належать постійна загроза життю та здоров’ю, полону та насильства, втрати, каліцтва, нехтування противником положень Міжнародного гуманітарного права тощо. Зазначені фактори призводять до зростання кількості випадків комплексного посттравматичного розладу та посилюють потребу у психологічній допомозі, що підтверджується результатами психологічного вивчення. Аналіз іноземного досвіду свідчить про успішність протоколів ранньої інтервенції психологічної допомоги у провідних арміях світу. Застосування доказових методів психологічної допомоги дає позитивний результат, тому цей напрям дослідження є перспективним.