МЕТОДИ ПРОГНОЗУВАННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ У ПЕРІОД ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ - Сизов, Алім; Коваль, Олесь; Хомич, Денис; Паславський, Микола (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Поступове виснаження економіки України внаслідок війни, що призвела до промислової, демографічної та екологічної кризи, змусило Уряд до пошуку надійних зовнішніх джерел фінансових запозичень, матеріальної та гуманітарної підтримки, а також імплементації ефективного механізму внутрішніх фінансових джерел. Упродовж першого року російсько-української війни міжнародна фінансова підтримка, разом із монетарною політикою Національного банку України, у розрізі емісії грошових коштів були критично необхідними для стабілізації економіки у стані стагнації. Проте наступні роки Уряд дотримувався винятково курсу зовнішніх і внутрішніх запозичень. Це спонукало визначити основні підстави для перевірки впливу фінансового забезпечення та фінансової підтримки військового потенціалу України в умовах демократизації – основної вимоги євроатлантичної інтеграції. Мета статті – здійснити прогнозування і надати практичні рекомендації щодо продовження успішної політики Уряду України та Національного банку України для залучення зовнішніх і внутрішніх запозичень для наповнення державного бюджету, розподілу асигнувань на потреби Міністерства оборони України та ефективного використання фінансового ресурсу задля гарантування національної та економічної безпеки. Об’єкт дослідження – механізм фінансування, тобто фінансове забезпечення військового потенціалу. М е т о д и . У процесі дослідження використано метод аналізу. На основі проведених спостережень за явищами, які найточніше описують воєнно-економічні показники, висунуто гіпотезу, підтвердження якої здійснено на основі регресійного аналізу, трендів та прогнозів. Р е з у л ь т а т и . Висвітлено індикатори доходів і фінансування державного бюджету від демократичних урядів. Встановлено показники дисперсії демократизації, економічного зростання та військових видатків. Проаналізовано дані вищезазначених показників за допомогою методу подвійних квадратів та здійснено їхнє прогнозування. В и с н о в к и . Встановлено, що фінансове забезпечення завдяки належному стану демократизації процесів державного управління є основним фундаментом розвитку військового потенціалу України.