ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ ЗА МІЖНАРОДНИМИ ПЕРЕДАЧАМИ ТОВАРІВ ПОДВІЙНОГО ВИКОРИСТАННЯ - Севост'яненко, Денис (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Актуальною потребою у сфері забезпечення національної безпеки залишається необхідність здійснення контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, оскільки такі процеси супроводжує ризик отримання вказаних товарів міжнародними терористичними угрупованнями, міжнародними злочинними організаціями та урядами держав, щодо яких запроваджені обмежувальні заходи. Мета статті полягає у формуванні практичних пропозицій щодо вдосконалення врегулювання державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання. М е т о д и . Під час здійснення дослідження використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу, індукції, дедукції, а також формально-юридичний метод. Р е з у л ь т а т и . Результатом аналізу дослідження, здійсненого представниками Київської школи економіки та Міжнародної робочої групи Єрмака–Макфола, стало встановлення необхідної інформації щодо обсягу імпорту державоюагресором деяких видів товарів подвійного використання, а також про шляхи постачань таких товарів. Як виявилось, третина таких імпортованих товарів виготовлені компаніями, що зареєстровані в державах, які запровадили певні обмеження щодо таких передач і значна частина з яких є учасницями Вассенаарської домовленості. Ця домовленість не передбачає здійснення обміну інформацією щодо переданих товарів подвійного використання (крім тих, що охоплюються Чутливим переліком та Дуже чутливим переліком). Існування положення, що встановить необхідність обміну інформацією про здійснення міжнародних передач усіх товарів подвійного використання до держав, що не є учасницями вказаного режиму експортного контролю, спонукатиме уряди держав-членів посилити національний контроль за міжнародними передачами таких товарів. В и с н о в к и . Розроблено декілька висновків і пропозицій, спрямованих на вдосконалення врегулювання державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання. Зокрема, необхідність розробки Міністерством закордонних справ України, по-перше, проєкту змін до Установчих документів Вассенаарської домовленості щодо започаткування здійснення обміну інформацією між державами-членами про передачі всіх товарів подвійного використання до держав, що не є учасницями домовленості, а по-друге, плану досягнення консенсусу з іншими державамичленами щодо впровадження таких змін.