ВИКОРИСТАННЯ ВІЙСЬКОВИХ МЕДІА ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ПОЛІТИЧНОЇ ОБІЗНАНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ У СИСТЕМІ ФОРМАЛЬНОЇ ТА НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ - Гридчина, Вікторія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
В с т у п . Політична обізнаність військовослужбовця є основою формування ідейних переконань і мотивації до збройного захисту України. Із 2014 р. Україна перебуває у стані відбиття збройної агресії Російської Федерації, а починаючи з 24 лютого 2022 р. країна перебуває у фазі широкомасштабного військового вторгнення. Загальна мобілізація збільшила українську армію непрофесійними військовими. Політична обізнаність, сформована на проукраїнських позиціях, здатна нейтралізувати інформаційно-психологічні впливи ворога. До 2021 р. в інформаційному просторі України переважали проросійські медіа, які активно формували спотворену політичну картину світу. Військові медіа як частина інформаційного простору України можуть бути одним з елементів формування політичної обізнаності військовослужбовця. Мета дослідження визначити перелік матеріалів, які можуть бути використані для підвищення політичної обізнаності військовослужбовців; завдання – провести моніторинг медійних ресурсів Міністерства оборони України для виявлення матеріалів, які розширять політичну обізнаність військовослужбовця. Об’єкт дослідження – сайти Міністерства оборони України (МОУ) та Інформаційного агентства ArmiaInform. М е т о д и . Використано методи моніторингу, тематичного аналізу та контент-аналізу матеріалів, розміщених на сайтах МОУ та Інформаційного агентства МОУ ArmiaInform з 24 лютого 2022 р. по 31 жовтня 2022 р. Проаналізовано 1237 матеріалів, що були об’єднані за темами в категорії (пов’язані зі сферами політики), до яких було застосовано метод ранжування, де показником рангу виступила кількість матеріалів. Р е з у л ь т а т и . У новинах МОУ на 1 місці представлена тема війни, на 2 – зовнішня політика, на 3 – внутрішня політика. В Інформаційному агентстві МОУ ArmiaInform на 1 місці – тема зовнішньої політики, на 2 – війна, на 3 – внутрішня політика, на 4 – аналітичні матеріали на історичну тематику. Із 1237 матеріалів моніторингу 32 можуть стати доповненням до тематичної матриці формування політичної обізнаності військовослужбовця. В и с н о в к и . Ключовими компонентами політичної обізнаності, які впливають на політичну поведінку суб’єкта, є: політична грамотність, політична компетентність, раціональність і об’єктивність політичного вибору. Медіа МОУ можуть стати частиною програми формування політичної обізнаності, публікуючи матеріали, які підвищують політичну грамотність та політичну компетентність. Новини, розміщені на медійних ресурсах МОУ, можуть бути використані для політичних інформувань.