МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ З КУРСАНТАМИ ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ТА ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ПІДРОЗДІЛІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ З УРАХУВАННЯМ ДОСВІДУ ПРОВІДНИХ КРАЇН СВІТУ - Кучерявий, Андрій; Вановська, Інна; Пирогов, Кирило (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
В с т у п . Сучасні підходи до підготовки офіцерів в українських закладах вищої військової освіти досі не позбулися методик радянської школи, спрямованої на пригнічення особистісного розвитку. Російсько-українська війна спонукала запит на офіцерів-лідерів, ініціативних, самостійних, що й зумовило проблему дослідження. Мета та завдання – визначити методичні засади проведення навчальних занять у ВВНЗ провідних країн світу для забезпечення формування особистості сучасного офіцера збройних сил і запровадження їх у вітчизняний освітній процес. Розглянуто і запропоновано використати відповідний зарубіжний досвід підготовки офіцерів, де формування військового лідера є давньою традицією. Сучасний стан та особливості навчання військових фахівців у ВВЗО провідних країнах світу характеризуються певною уніфікацією щодо цілей, змісту і форм навчання через глобальні інтеграційні процеси у світових освітніх системах та об’єднання країн у єдині військово-політичні структури, насамперед це стосується блоку НАТО, який задає стандарти якості підготовки військовослужбовців. М е т о д и . Використано метод опитування військовослужбовців і працівників збройних сил, які навчалися в закордонних ВВНЗ; контент-аналіз наукової літератури, у якій описано проведення навчальних занять у ВВНЗ провідних країн світу; метод експерименту для обґрунтування методики проведення навчальних занять; кількісні й якісні методи дослідження наукової літератури; соціологічне спостереження результатів проведення опитування респондентів; системний аналіз практичної проблематики проведення різних типів навчальних занять; системний підхід до вивчення проведення навчальних занять у ВВНЗ провідних країн світу; метод експертного оцінювання для обґрунтування нової методології проведення навчальних занять у вітчизняних ВВНЗ. Р е з у л ь т а т и . На прикладі США продемонстровано еволюцію систем військової освіти на різних етапах їх становлення. Виокремлено методичні засади навчання майбутніх офіцерів шляхом опрацювання джерел та через опитування військовослужбовців, які навчалися у ВВНЗ країн-членів НАТО. Встановлено, що до провідних методичних засад проведення навчальних занять належать системне використання активних методів навчання, попереднє проведення самостійної роботи курсантів, забезпечення особистого внеску кожного з них у вивчення теми, їхня активна поведінка на занятті, долучення курсантів до аналізу проведеного заняття та дотримання демократичного стилю військовопедагогічного спілкування. В и с н о в к и . Визначені методичні засади дозволили окреслити шляхи та можливі труднощі впровадження їх в освітню діяльність вітчизняних ВВНЗ та ВНП ЗВО.