ЗАСТОСУВАННЯ ПОЛІГРАФА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Здебський, Дмитро (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
В с т у п . Вибір найбільш ефективних поліграфологічних методик для забезпечення потреб військових та правоохоронних формувань України в умовах воєнного стану обумовив актуальність дослідження. Адаптація кращих міжнародних стандартів досліджень із застосуванням поліграфа та розробка потужної національної школи, з урахуванням психологічних особливостей поліграфічної практики, є сучасною вимогою на шляху до євроінтеграції, успішному протистоянню російським окупаційним військам та протидії внутрішнім загрозам. У психологічній науці, застосування поліграфа відповідно до сучасних викликів війни досліджено недостатньо, і тому мета і завдання статті перевірити ефективність та апробацію міжнародних стандартів проведення психологічних досліджень із застосуванням поліграфа на військовослужбовцях України в умовах воєнного стану. М е т о д и . Застосовано комплекс методів дослідження, що містять: теоретичні (аналіз, порівняння, узагальнення теоретично-методичних підходів до результатів дослідження), емпіричні (спостереження, опитування, тестування, експеримент), методи статистичної обробки даних дослідження (фактичний аналіз та порівняння вибірок). Для оцінювання достовірності тверджень опитуваних застосовано методику передтестової бесіди (за Федеральною системою); методику тесту перевірочних запитань ("Федеральний тест порівняння зон") для побудови тестових запитань та "Емпіричну систему оцінювання – мультиномінальну" для оцінювання отриманих результатів. Р е з у л ь т а т и . Проведено ранжування результативності відповідно до значущості кожного із психофізіологічних каналів у поліграфологічних дослідженнях. Отримані результати порівнювались з мета-аналітичним дослідженням Американської поліграфологічної асоціації; вони надали можливість виявити критерії та показники ефективності застосування поліграфа в умовах воєнного стану в Україні з урахуванням певних психологічних показників військовослужбовців. В и с н о в к и . За результатами дослідження встановлено і підтверджено умови ефективності застосування поліграфа в сучасних умовах України. Виявлено психологічні показники ефективності застосування поліграфа в службових перевірках і розслідуваннях, що проводились у військових частинах України за умов воєнного стану. Результати отриманих даних дали можливість спростувати версію щодо невідповідності американських методик поліграфологічних досліджень до менталітету громадян України.