МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ПЕРСПЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Городянська, Лариса (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
В с т у п . Науковий пошук структури, форми і складових перспективної системи грошового забезпечення військовослужбовців ЗС України є актуальним завданням є наближення до стандартів НАТО. За принципами побудови така система грошового забезпечення повинна формуватися на базовому окладі військовослужбовця та законодавчо встановлених додаткових виплатах. Базовий оклад має формуватися із суми оплат за військовим званням та загальною вислугою років, механізм розрахунку яких чітко не визначено. Тому метою дослідження обрано розробку математичної моделі перспективної системи грошового забезпечення військовослужбовців ЗС України залежно від військового звання та вислуги років. Об’єкт дослідження – система грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ і армій країн-членів НАТО; предмет дослідження – методика розрахунку грошового забезпечення залежно від військового звання та вислуги років. М е т о д и . Застосовано метод апроксимації для обробки табличних даних щодо розмірів грошового забезпечення військовослужбовців НАТО різних категорій, що дозволило визначити алгоритми розрахунків базових окладів військовослужбовців ЗСУ; метод аналогії для впровадження особливостей грошового нарахування військовослужбовцям НАТО до системи грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ; метод математичного моделювання для розробки математичної моделі системи грошового забезпечення військовослужбовців ЗCУ; метод номограм для спрощеного визначення розмірів базового окладу військовослужбовців з будь-якою вислугою років у разі застосування будь-якої бази нарахування. Р е з у л ь т а т и . Розроблено математичні моделі базових окладів військовослужбовців ЗС України, наближені до стандартів НАТО. Сформовано алгоритми розрахунків базового окладу військовослужбовців усіх категорій залежно від військового звання та вислуги років і методику застосування їх у форматі спрощених номограм. В и с н о в к и . Сформовано й обґрунтовано наближену до стандартів НАТО математичну модель перспективної системи грошового забезпечення військовослужбовців ЗС України залежно від військового звання та вислуги років. Математична модель та алгоритми розрахунків базових окладів військовослужбовців усіх категорій універсальні, створеними у відносних показниках, що дозволяє варіювати базою нарахування як для окремих категорій військовослужбовців, так і для груп категорій.