ВПЛИВ ЖИТТЄСТІЙКОСТІ НА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ - Чернуха, Н.; Костенко, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Досліджено вплив життєстійкості на благополуччя здобувачів вищої військової освіти. Виокремлено зв’язок соціальної підтримки та життєстійкості в покращенні благополуччя здобувачів вищої військової освіти у сучасних реаліях. З’ясовано, що соціальна підтримка та життєстійкість є суттєвими маркерами соціально-психологічного благополуччя. Встановлено, що розвиток соціальних навичок, ознак життєстійкості серед здобувачів вищої військової освіти є важливим та необхідним сегментом формування та розвитку благополуччя. Акцентовано увагу на тому, що вплив життєстійкості здобувачів вищої військової освіти є незаперечно актуалізованим в умовах воєнного стану в Україні. Зазначено, що здобувачі вищої військової освіти з кращим соціально-психологічним благополуччям досягають суттєвих успіхів в освітньому процесі, професійній та життєвій самореалізації. Наголошено, що здобувачі вищої військової освіти постійно стикаються з різноманітними життєвими проблемами в соціокультурних умовах сьогодення. Доцільно запроваджувати в освітній процес закладів вищої військової освіти, які готують фахівців військових спеціальностей, тренінгові заняття щодо формування та розвитку навичок життєстійкості, що матиме позитивний вплив на якість професійної підготовки. Зроблено певні кроки щодо аналізу впливу життєстійкості здобувачів вищої військової освіти на якість їхньої професійної діяльності в умовах сучасних реалій. Окреслено, що здобувачі вищої військової освіти з високим рівнем життєстійкості прагнуть впливати на результати професійних та життєвих подій, беруть активну участь у них, намагаються постійно вчитися, а з низьким рівнем життєстійкості відмовляються від певних життєвих і професійних подій, які вони вважають небезпечними.