КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО ПРОВЕДЕННЯ ЯКІСНОЇ ВІЙСЬКОВОЇ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ – ПРОФЕСІЙНО-ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИЙ ВІДБІР У ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ - Пампуха, І.; Макарчук, М.; Філімонова, Н.; Попков, Б.; Ніколайчук, Г.; Мотика, С.; Лоза, В.; Кальниш, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Проаналізовано проблеми професійної придатності військовослужбовців, оскільки сучасний стан проведення кадрової політики в ЗСУ потребує вдосконалення, спрямоване на підвищення ефективності виконання завдань відповідно до військово-облікової спеціальності. Зазначено на необхідності покращення підходів для проведення професійного психофізіологічного відбору військовослужбовців. Розглянуто відповідність (невідповідність) особи за професійно важливими психофізіологічними якостями вимогам конкретної діяльності в напружених та/або небезпечних умовах. Зазначено, що сучасні воєнні дії, де особовий склад із значним ризиком виконує складні завдання в умовах крайньої невизначеності та небезпеки, вимагають від військовослужбовців високої активності щодо прийняття адекватних і швидких рішень, яка характеризується значним рівнем готовності до виконання поставлених завдань і супроводжуються великим фізичним та емоційним навантаженням. Професійна діяльність з підвищеною небезпекою, зокрема військовослужбовців, здійснюється за рахунок осіб, які мають дещо різні психофізіологічні та психологічні профілі професійно важливих якостей. Обґрунтувано думку про велике значення для подальшого вдосконалення методів професійного відбору. Досліджено гіпотези наявності еквіпотенційних профілів професійно важливих якостей у осіб з однаковим рівнем професійної придатності та розробка пропозицій щодо вдосконалення технології проведення професійного відбору. Обґрунтувано розробку нової парадигми реалізації професійного відбору для військовослужбовців, робота яких пов’язана з підвищеною небезпекою, де новим елементом є констатація наявності багатьох еквіпотенціальних професійних профілів. Визначено гіпотезу, згідно з якою у кожній професії, обтяженої роботами з підвищеною небезпекою, об’єктивно існують особи з однаковою категорією професійної придатності, які мають еквіпотенційні профілі професійно важливих якостей. Запропоновано нову технологію розробки критеріїв професійної придатності осіб, робота яких пов’язана з підвищеною небезпекою, що уможливить підвищення якості професійного відбору.