ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ - Алещенко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Проаналізовано погляди вітчизняних і зарубіжних авторів на сутність і зміст понять "інформаційна війна", "психологічна війна" та "інформаційно-психологічна війна" як складових гібридної війни. Як психологічна парадигма інформаційна війна – це латентний вплив інформації на індивідуальну, групову і масову свідомість за допомогою методів пропаганди, дезінформації, маніпулювання з метою формування нових поглядів на соціально-політичну організацію суспільства через зміну ціннісних орієнтацій і базових установок особистості. Розглянуто поняття "світова психологічна війна", різноманітні теоретичні підходи, інструменти інформаційно-психологічних протиборств. Інструментами інформаційної війни проти України є пропаганда; маніпулювання; намагання змінити громадську думку; психологічний і психотропний тиск; поширення чуток, блокування теле- та радіоефірів; усунення з ефіру на окупованих територіях українських каналів; дезінформація та розповсюдження псевдоновин; поширення фейкової інформації. Визначальними особливостями понять "інформаційна війна" і "психологічна війна" є те, що інформаційна війна ведеться здебільшого в кібернетичному просторі, тоді як психологічна – у просторі соціальному. Досліджено організаційні відмінності інформаційного впливу російської федерації у базовій підготовці фахівців силових структур. Схарактеризовано основні напрями роботи, форми проведення заходів інформаційної війни, які здійснювала російська сторона. Виявлено основні психологічні аспекти сучасних інформаційних війн. Означено психологічні виклики, спричинені війною, які умовно поділено на такі чотири групи: виклики українцям як спільноті; виклики ментальному здоров’ю особистості; виклики психологічному благополуччю; виклики українським психологам як фаховому співтовариству. У ході проведеного дослідження сформовано рекомендації щодо протистояння в інформаційній війні. Запропоновано основні необхідні заходи протидії інформаційній агресії росії проти України.