ТИПОЛОГІЯ РИС ОСОБИСТІ ОФІЦЕРІВ, ЗАДІЯНИХ ДО ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ У ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ (ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ПІДРОЗДІЛАХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ), ЯК СКЛАДОВА ФОРМУВАННЯ ЇХНЬОГО ІМІДЖУ - Кравченко, К.; Гребенюк, Л.; Беліченко, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Висвітлено частину масштабного дослідження щодо формування позитивного іміджу офіцерів, задіяних у підготовці курсантів у ВВНЗ (ВНП ЗВО), а саме: представлено результати емпіричних досліджень з визначення типології їхніх особистісних рис як комплексу яскраво виражених і стійких психологічних характеристик, що обумовлюють поведінку офіцера під час виконання його службової діяльності. Серед офіцерів, які брали участь у дослідженні виділено такі категорії: офіцери керівної ланки, офіцери-викладачі та офіцери курсової ланки ВВНЗ (ВНП ЗВО) ЗСУ. За результатами емпіричних досліджень серед офіцерів керівної ланки й офіцерів-викладачів визначено по три найпритаманніших їм типи особистісних рис, серед офіцерів курсової ланки – чотири. Типи особистості офіцерів керівної ланки: 1) збалансований тип (59,43 %); 2) результативний (22,42 %); 3) виконавчий, або відданий справі (18,15 %). Збалансований і результативний типи мають необхідний комплекс особистісних характеристик, які сприяють формуванню позитивного іміджу. Виконавчому типу не вистачає управлінських здібностей. Типи особистості офіцерів-викладачів: 1) зірковий тип (50,14 %); 2) інтровертований (14,05 %); 3) майже зразковий (11,43 %). У кожному з визначених типів, характерних офіцерам-викладачам, є певні аспекти, що заважають їм у формуванні позитивного іміджу, а саме: відсутність власного бажання, емоційності та педагогічної майстерності, а також певної жорсткості під час занять. Тип особистості офіцерів курсової ланки: 1) правильний або морально-етичний тип (59,39 %); 2) амбітний (14,01 %); 3) інфантильний (10,78 %); 4) драматичний (9,07 %). Серед визначених типів рис особистості офіцерів курсової ланки проблеми у формуванні іміджу можуть виникнути в інфантильного типу. Однією з основних причин цього є притаманне зазначеному типу встановлення дружніх стосунків з курсантами, що негативно впливає на несення служби останніми та не формує у них необхідних якостей майбутніх офіцерів, тобто цей тип офіцерів курсової ланки неспроможний бути зразком для інших.