ОСОБЛИВОСТІ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Городянська, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
У період війни та запровадження правового режиму воєнного стану істотно зросли розміри витрат на фінансове забезпечення функціонування сектору безпеки і оборони України порівняно з попередньо запланованими в Державному бюджеті на 2022 рік. Проведено аналіз розмірів витрат державного бюджету та фінансових можливостей України як підґрунтя забезпечення обороноздатності, фінансової стійкості та безпеки держави в умовах збройної агресії росії. Це потребувало оперативного здійснення урядом кроків щодо трансформації фінансової системи держави. Розкрито особливості адаптації до умов воєнного стану системи грошового забезпечення військовослужбовців та працівників ЗСУ як складової фінансової системи держави. Аналіз змін чинної нормативно-правової бази, здійснений урядом України в умовах воєнного стану, надав можливість визначити особливості, що відбулись у грошовому забезпеченні військовослужбовців та працівників ЗСУ. При дослідженні особливостей нормативно-правового регулювання системи грошового забезпечення військовослужбовців і працівників ЗСУ в умовах воєнного стану застосовано системний підхід. Проведено аналіз нормативноправової бази, що регулює фінансово-правові аспекти функціонування системи грошового забезпечення військовослужбовців, на підставі якого було уточнено поняття "система грошового забезпечення" військовослужбовців. Розкрито структуру та нові розміри грошового забезпечення військовослужбовців в умовах війни. Уточнено, що особовий склад ЗСУ складається з військовослужбовців і працівників ЗСУ, які є громадянами України. Розкрито особливості регулювання трудових відносин та гарантування збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку працівників, зокрема й працівників ЗСУ в умовах запровадження правового режиму воєнного стану.