КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ЗАПОБІГАННЯ СУЇЦИДУ СЕРЕД ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦ - Звоненко, О.; Бурий, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
З’ясовано, що самогубство в Україні є сьомою причиною смерті, що підтверджує критичність проблеми та необхідність її найшвидшого вирішення. Зазначено, що на сьогодні існує потреба в підтримці таких категорій осіб, як: діти та молодь, військовослужбовці, засуджені та люди похилого віку. Виявлено необхідність об’єднання зусиль всіх служб, що забезпечують життєдіяльність військових підрозділів. Дослідження проблеми суїциду, проведене в збройних силах, показало, що профілактика суїцидальних явищ має комплексний характер і може бути вирішена тільки шляхом спільних зусиль психологів, медиків, соціальних працівників, офіцерів виховних структур і командирів усіх ступенів. Виявлено, що самогубство зазвичай здійснюється від відчаю, на знак протесту, щоб зберегти відчуття власної гідності, у результаті затьмарення розуму, щоб уникнути болю або комусь помститися. Бідність, безробіття, втрата близьких і проблеми в сімейних стосунках також є областями добровільного відходу з життя, а головне, що в повному обсязі коректних статистичних даних щодо кількості "вдалих" спроб людей покинути цей світ фахівці не мають. Визначено підвищену суспільну небезпечність і високу латентність доведення до самогубства військовослужбовців. Наголошено, що кримінально-правова підгрупа складається з детермінантів, що, на відміну від більшості загально соціальних детермінантів, виникають у результаті прямого впливу одних індивідів на інших, а ускладняється це тим, що цей вплив навмисний, охоплюється жорстоким, аморальним характером спрямування, у зв’язку з чим тягне за собою суспільно небезпечні наслідки. Зазначено основні причини й умови, які призводять до самогубства. Доведено, що профілактика самогубств у ЗСУ має ґрунтуватися на знанні вірогідних причин і їхньому усуненні. Основа профілактики – висока моральність. Необхідно максимально домагатись поважного ставлення до оточуючих, ураховуючи особисту гідність. Проводити просвітницьку роботу, у т. ч., релігійне виховання.