ПРАВОВІ ОСНОВИ ФІКСАЦІЇ ТА ОБЛІКУ ЗНИЩЕНОГО (ПОШКОДЖЕНОГО) МАЙНА ЦИВІЛЬНОГО НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ - Тарнополова, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Питання фіксації, обліку та узагальнення інформації щодо знищеного (пошкодженого) майна цивільного населення під час збройних конфліктів важливе не лише з огляду захисту прав та безпеки населення, інтересів держави, але й вагомим інструментом доведення (докази) за дотриманням силами безпеки і оборони України норм Міжнародного гуманітарного права (права збройних конфліктів) у розрізі заборони чи обмеження використання певних засобів і методів ведення збройної боротьби, забезпечення захисту жертв конфлікту та притягнення держави-агресора до відповідальності за порушення цих норм. Саме надання достовірної та об’єктивної інформації, що містить перелік вичерпних доказів щодо знищення (пошкодження) майна цивільного населення під час збройних конфліктів, може стати у подальшому триваючому збройному конфлікті основною для: позиціювання України як свідомої правової держави; дотримання ЗСУ зобов’язання не завдавати шкоди особам і об’єктам, які захищені Міжнародним гуманітарним правом (у т. ч., цивільним об’єктам); підвищення рівня довіри з боку населення нашої держави як до сил безпеки і оборони України, так і державної влади в цілому. Розглянуто правові основи й актуальність визначення системи і механізмів фіксації та обліку знищеного (пошкодженого) майна цивільного населення під час збройних конфліктів як представниками ЗСУ, так і представниками органів державної влади. Констатовано, що відшкодування вартості або відбудові знищених (пошкоджених) об’єктів має передувати якісна фіксація й облік, саме тому доречним є впровадження розробленого ЗСУ способу відстеження шкоди цивільному населенню в усіх областях, де ведуться (велись) активні бойові дії для збору доказів та фактів порушення прав людини в ході повномасштабної війни російської федерації проти України стосовно знищеного (пошкодженого) майна цивільного населення.