МЕТОДИ ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Кожедуб, О.; Гаврюшенко, В.; Левенець, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
На підставі аналізу останніх публікацій і результатів наукових досліджень педагогічної та військово-педагогічної тематики встановлено, що у військово-педагогічній науці майже відсутні фундаментальні методологічні дослідження. Наголошено, що спостерігаються інтеграційні процеси в застосуванні методичного інструментарію. Зауважено факт, що сучасна військово-педагогічна наука використовує методи наукового пошуку, які активно застосовують логіку, соціологію, психологію, економіку тощо. Описано й наведено приклади застосування ряду методів, які використовують зазначені науки, а саме: метод експертних оцінок, який дозволяє отримати й узагальнити думки експертів щодо предмета наукового дослідження; систематизація та класифікація, які мають на меті упорядкувати безліч явищ, процесів і фактів; прогнозування, в основі якого лежать дії щодо отримання, переробки та генерування інформації щодо майбутнього; моніторинг, який представляє собою безперервне та тривале спостереження за перебігом військово-педагогічних подій та процесів; соціометричний метод, який застосовується для діагностики внутрішньогрупових процесів; контент-аналіз, метод якісно-кількісного аналізу змісту документа, який дозволяє здійснити глибокий аналіз позатекстової реальності; методи математичної та статистичної обробки отриманих емпіричних даних. Наголошено на необхідності ґрунтовного методологічного дослідження особливостей застосування методів військово-педагогічних наукових досліджень, результати яких використовувалися б представниками військовопедагогічної теорії та практики.