ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ - Алещенко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Досліджено актуалізацію проблеми інформаційно-психологічної безпеки особистості в умовах гібридної війни. Наведено нормативно-правові основи інформаційної безпеки як важливої складової безпеки держави. Проаналізовано поняття безпека, національна безпека, інформаційна безпека, інформаційно-психологічна, психологічна безпека. Розкрито основні критерії психологічної безпеки особистості з урахуванням інформаційного впливу. Розглянуто зовнішні та внутрішні фактори психологічних механізмів інформаційного впливу на особистість, суспільство, державу в цілому. Визначено основні суб’єкти та об’єкти інформаційно-психологічного впливу. Актуалізовано питання трансформації психологічної безпеки особистості як наслідку тривалого інформаційно-психологічного впливу. Наведено структурно-функціональну модель інформаційно-психологічної безпеки особистості. Узагальнено та розглянуто теоретико-прикладні аспекти роботи з військовослужбовцями в умовах деструктивних інформаційних впливів, що вимагають обов’язкового врахування органами військового управління ЗСУ, для забезпечення ефективності роботи з військовослужбовцями під час вирішення завдань за призначенням. Виокремлено напрями інформаційнопсихологічних атак проти України та наведено класифікацію інформаційно-психологічних загроз. Визначено негативні наслідки інформаційно-психологічного впливу на психіку та наведено ефективні способи протистояння негативному впливу інформаційних потоків. Підкреслено, що підвищенню інформаційно-психологічної безпеки особистості сприяють контроль інформаційного середовища, навчання населення основам медіаграмотності, проведення заходів щодо захисту інформаційного середовища від зовнішніх негативних впливів тощо.