ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ЗМІСТ ПОНЯТТЯ "МИСЛЕННЯ КУРСАНТІВ ВИЩОГО ВІЙСЬКОВОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ" - Кожедуб, О.; Гаврюшенко, В.; Калишенко, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
На підставі аналізу окремих положень філософської, психологічної, педагогічної літератури здійснено операціоналізацію та визначено зміст поняття "мислення курсантів вищого військового навчального закладу". Зазначено, що соціально-психологічну природу мислення доцільно досліджувати, базуючись на діяльнісному підході, адже в основі пізнавальної діяльності особистості курсанта ВВНЗ лежить мислення. Такий підхід дозволяє розкрити особистісний (потреба в пізнанні, значущість отриманих знань, цілі та план пізнавальної діяльності) і процесуальний (аналітикосинтетична діяльність) аспекти мислення курсантів ВВНЗ. Коротко висвітлено характеристику мисленнєвих явищ: мисленнєва діяльність (система мисленнєвих дій та операцій, спрямованих на вирішення конкретного завдання), мисленнєві операції (аналіз, синтез, узагальнення, класифікація, абстрагування тощо), види мислення (аналітичне, критичне, практичне, економічне, екологічне, наукове тощо), форми мислення (поняття, судження, умовивід). Наголошено, що знання соціально-психологічної природи мислення курсантів ВВНЗ дозволить військовому педагогу визначити оптимальні шляхи застосування таких новітніх педагогічних технологій, як технологія ситуаційного навчання (кейсметод), технологія критичної (екстремальної) ситуації, технологія повного засвоєння, технологія евристичного навчання, імітаційні технології тощо. Визначено перспективи наукового дослідження, яке вбачається у формування певних видів мислення (напр., аналітичного, критичного, професійного, креативного тощо) курсантів засобами новітніх педагогічних технологій.