ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОБОРОННО-ПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ТА ЄВРОАТЛАНТИЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ - Марко, І.; Марко, Є. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Розглянуто сучасний стан оборонно-промислового комплексу, особливості його реформування, вплив міжнародного співробітництва, європейської та євроатлантичної інтеграції на подальший розвиток оборонно-промислового комплексу України. Важливим показником забезпечення обороноздатності держави та її підготовки до оборони є стан оборонного-промислового комплексу. За сучасних умов оборонно-промисловий комплекс є не лише складовою національної безпеки та оборони держави, але й важливою галуззю національної економіки, де зосереджений значний виробничий, інтелектуальний та кадровий потенціал. Оборонний сектор економіки є стратегічним елементом, тому його розвиток потребує комплексного підходу та ефективного державного менеджменту. Оборонно-промисловий комплекс України і досі має ознаки пострадянської моделі, що спровокувало такі недоліки розвитку сектора, як слабкий рівень реагування на проблеми і виклики, незадовільний рівень забезпечення сил оборони України, надмірна залежність від фінансування з Державного бюджету, непрозорість оборонного сектора, низький рівень державного менеджменту. Важливим сучасним етапом розвитку оборонно-промислового комплексу України є його реформування, мета якого – трансформація оборонно-промислового комплексу України для ефективного задоволення потреб сил безпеки та оборони і сприяння розвитку економіки держави. Здійснити це можна за наявності політичної волі керівництва держави, а також завдяки посиленню міжнародної співпраці в межах європейської та євроатлантичної інтеграції. Зазначене має підвищити виробничий, науковий, економічний та експортний потенціал оборонно-промислового комплексу. Подальші дослідження будуть спрямовані на розробку рекомендацій щодо вдосконалення механізмів державного управління оборонно-промисловим комплексом в умовах європейської та євроатлантичної інтеграції, а також вивчення та обґрунтування напрямів залучення прямих іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс держави та формування шляхів підвищення експортного потенціалу оборонного сектора економіки.