КЛАСИФІКАЦІЯ ВИДІВ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК ПРАВОВОЇ КАТЕГОРІЇ - Онопрієнко, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
На підставі аналізу теоретичних джерел і законодавчої практики запропоновано класифікацію видів інформаційної безпеки. Обґрунтовано розгляд інформаційної безпеки як науково-правової дефініції в широкому та вузькому аспектах. У широкому аспекті інформаційна безпека – це сукупність правових актів, уповноважених ними органів, організації та практики діяльності останніх, поєднання яких породжує механізм забезпечення і захисту інформаційних прав та інтересів людини, соціальних груп, інститутів громадянського суспільства, суб’єктів господарських відносин, органів публічної влади та військових формувань. У вузькому аспекті інформаційна безпека – це стан максимальної захищеності людини, суспільства і держави від інформаційних загроз. Аргументовано, що у широкому аспекті інформаційна безпека може бути класифікована: а) за джерелом походження повноважень щодо здійснення заходів із забезпечення інформаційної безпеки (природні права і свободи людини, Конституція України, закони України, підзаконні правові акти); б) за видами суб’єктів, які забезпечують інформаційну безпеку (людина і громадянин, інститути громадянського суспільства, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, військові формування, підприємства, установи та організації всіх форм власності); в) за ступенем обов’язковості здійснення заходів із забезпечення інформаційної безпеки: основна (для спеціально уповноважених органів публічної влади та військових формувань); факультативна (для інших органів публічної влади); делегована (для підприємств, установ та організацій, яким повноваження щодо здійснення заходів інформаційної безпеки делеговано відповідними правовими актами; необов’язкова (для громадян і суб’єктів громадянського суспільства). Визначено, що у вузькому аспекті інформаційна безпека визначається за: а) критерієм суб’єктів, охоплених заходами інформаційної безпеки (інформаційна безпека людини, корпорацій, громадянського суспільства і держави); б) критерієм інформаційних загроз (політична інформаційна безпека, воєнна інформаційна безпека, економічна інформаційна безпека, екологічна інформаційна безпека тощо); в) критерієм досягнутих результатів (досконала і недосконала інформаційна безпека).