УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО НАЦІОНАЛЬНУ БЕЗПЕКУ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЙНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ В ОРГАНАХ ВІЙСЬКОВОГО УПРАВЛІННЯ - Приймак, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Запропоновано шляхи вдосконалення законодавства про національну безпеку з метою підвищення ефективності запобігання корупційним правопорушенням в органах військового управління. Акцентовано увагу на тому, що діяльність із запобігання корупційним правопорушенням ще не можна визнати повністю ефективною внаслідок впливу ряду факторів правового, організаційного та теоретико-методологічного характеру. Це потребує системної комплексної роботи, спрямованої та вироблення міцного теоретико-методологічного підґрунтя запобігання корупційним правопорушенням в органах військового управління. З’ясовано особливості відображення запобігання корупції в національному законодавстві з 2003 р. до сьогодні. Констатовано, що ефективність функціонування правового механізму забезпечення національної безпеки залежить від комплексного підходу до загроз національній безпеці. Високий рівень здійснення корупційних правопорушень у державі здатний нівелювати досягнення в інших сферах: політичній, економічній, воєнній, сфері публічної безпеки і правопорядку тощо. Особливою небезпекою є здійснення корупційних правопорушень військовими посадовими особами, оскільки в період збройної агресії РФ проти нашої держави значущість покладених на них обов’язків значно підвищується, а неналежне їхнє виконання може впливати на рівень обороноздатності держави. Визначено, що феномен корупції має надзвичайно великий діапазон варіантів розуміння, а отже, коректніше було б досліджувати особливості корупційних правопорушень (перелік яких має закритий характер) або корупційних ризиків. Зроблено висновок, що вдосконалення законодавства про національну безпеку як фактор підвищення ефективності запобігання корупційним правопорушенням в органах військового управління потребує внесення змін до Закону України "Про національну безпеку України", який має бути доповнений відредагованим поняттям національної безпеки, яке містило б як елемент конструкцію "запобігання корупції", а також систематизацію в Стратегії національної безпеки України діяльності із запобігання корупційним правопорушенням.