ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ ОСОБЛИВИХ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ РЕЖИМІВ В УКРАЇНІ - Ступак, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Досліджено поняття та ознаки особливих адміністративно-правових режимів в Україні і встановлено, що вони займають окреме місце в системі правових режимів. Особливість полягає в їхній приналежності до сфери забезпечення безпеки населення, національної безпеки та національних інтересів, а також використання особливих юридичних інструментів, таких як: надання виняткових повноважень органам публічної влади, можливість обмеження прав і свобод людини та громадянина тощо. Встановлено, що саме ці особливості долучають особливі адміністративноправові режими здебільшого до сфери адміністративного права, оскільки досягнення цілей їхнього запровадження здійснюється за допомогою формування системи публічного державного (адміністративного) управління. Досліджено сучасні погляди науковців на поняття особливих адміністративно-правових режимів та їхні ознаки. Встановлено, що їхня різноманітність обґрунтовується відмінністю умов, за яких запроваджується той чи інший особливий адміністративно-правовий режим, зокрема: мета запровадження, вид кризової ситуації, суб’єкти забезпечення виконання заходів режимів, що розглядається тощо. Виокремлено базові ознаки особливих адміністративно-правових режимів незалежно від їхнього виду та умов запровадження. Запропоновано авторське визначення особливого адміністративно-правового режиму як встановленого адміністративно-правовими нормами особливого порядку правового регулювання, який запроваджується з метою запобігання або усунення загроз національним інтересам та національній безпеці з наданням суб’єктам забезпечення особливого правового режиму спеціальних повноважень на запровадження виняткових, обов’язкових до виконання, заходів, у тому числі, на обмеження прав людини і громадянина та законних інтересів юридичних осіб у визначених просторово-часових межах.