СУЧАСНА ПРАВОВА ДОКТРИНА ЗАХИСТУ ЦИВІЛЬНОГО НАСЕЛЕННЯ У ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТАХ - Тарнополова, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Розглянуто захист цивільного населення в умовах збройного конфлікту та основні його компоненти через призму сучасної правової доктрини. Актуальність формування правової доктрини пов’язана з розвитком євроінтеграційних процесів, що відбуваються в Україні, з метою наближення національної правової системи до норм Міжнародного гуманітарного права та права в області прав людини в зусиллях із припинення та недопущення розширення і відновлення збройних конфліктів, боротьбі з тероризмом і відвертанню войовничого екстремізму. Наголошено на важливості правової доктрини в процесі правотворення та необхідності розвитку вітчизняної правової доктрини захисту цивільного населення в умовах збройного конфлікту як джерела рекомендаційного характеру для органів законодавчої і виконавчої влади з метою формування правової системи захисту цивільного населення в умовах збройного конфлікту з урахуванням компонента "відповідальність держави за захист". Констатовано, що концепція "відповідальності за захист" (Responsibility to Protect) є політико-юридичним зобов’язанням, підґрунтями якого є принципи міжнародного права та міжнародно-правових договорів у сфері прав людини, а відповідні документи із захисту цивільного населення, прийняті рядом держав, ґрунтуються на передових практиках і визначають чіткі інституціональні повноваження й обов’язки із захисту цивільних осіб і цивільних об’єктів при веденні військових дій та будуть активізувати діяльність з виконання пріоритетних завдань із захисту людини. Розглянуто розподіл захисту цивільного населення в умовах збройного конфлікту на чотири концепції залежно від суб’єктів (акторів), які займаються захистом некомбатантів, та наданні їхньої характеристики.