ОБ’ЄКТ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ (НАГЛЯДУ) ЯК ЕЛЕМЕНТ ДЕМОКРАТИЧНОГО ЦИВІЛЬНОГО КОНТРОЛЮ - Шопіна, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Визначено поняття та особливості об’єкта громадського контролю (нагляду) як елемента демократичного цивільного контролю. Обґрунтовано, що виникнення демократичного цивільного контролю над сектором безпеки і оборони спричинене зростанням соціальної відповідальності членів суспільства за стан справ у державі в поєднанні з розвитком механізмів забезпечення прав людини і громадянина. Зауважено, що активність громадського контролю (нагляду) у секторі безпеки і оборони постійно підвищується, що дозволяє прогнозувати досягнення цим видом громадської активності більшої упорядкованості та структурованості. Визначено, що розуміння об’єкта контролю у вітчизняній правовій науці традиційно охоплює три основних підходи. Відповідно до першого з них об’єктом є сукупність органів і посадових осіб, на яких покладено обов’язок здійснювати комплекс дій, пов’язаних з їхньою відкритістю та необхідністю звітувати перед іншими суб’єктами, для яких вони підконтрольні. Другий підхід пов’язаний з визнанням об’єктом контролю діяльності або поведінки певних органів або посадових осіб. Третій підхід, значно ширшим за своїм змістом, передбачає, що об’єктом контролю є більш абстрактні категорії – суспільні блага. Сформульовано поняття об’єкта громадського контролю (нагляду) як елемента демократичного цивільного контролю. Визначено, що об’єкт громадського контролю (нагляду) – це комплекс суспільних благ непатронатного характеру, які виникають завдяки активності членів громадянського суспільства і полягають у захищеності прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб, зниженні рівня корупційних ризиків та ефективному раціональному використанні бюджетних коштів у секторі безпеки й оборони. Обґрунтовано, що непатронатний характер громадського контролю (нагляду) означає, що джерелом виникнення благ є не держава, а громадянське суспільство. Аргументовано, що громадський контроль (нагляд) поширюється на захищеність прав, свобод та інтересів не лише цивільних осіб, а й військовослужбовців. Визначено, що предметом громадського контролю (нагляду) виступає та частина об’єкта, яка може мати конкретний характер і піддаватися аналізу, вимірюванню, порівнянню тощо.