ГЕОІНФОРМАЦІЙНА ПІДСИСТЕМИ АСУ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ІНТЕРОПЕРАБЕЛЬНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИХ СИСТЕМ ВІЙСЬКОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Федченко, О.; Литвиненко, Н.; Лаврінчук, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Для вирішення багатовекторних завдань військового управління необхідно використовувати технології, які ефективно поєднують простір і час зі значними за обсягом супутніми даними у вигляді атрибутивної інформації щодо об’єктів оперативної обстановки, довідкової інформації про театр (район) ведення бойових дій, кліматичні умови, дані розвідки тощо. Саме тому в арміях багатьох держав світу використовують геоінформаційні технології. На сьогодні в ЗСУ впроваджено ряд інформаційно-аналітичних систем, що вирішують задачі автоматизації процесів мобілізаційного розгортання, оборонного планування, логістичного, кадрового, фінансового забезпечення, і всі вони мають бути інтегровані в Єдину автоматизовану систему управління (ЄАСУ). Інформація в таких інформаційноаналітичних системах обробляється на всіх рівнях управління згідно з правилами й алгоритмами розроблених у цих системах. У процесі планування застосування військ (сил) бере участь певна кількість осіб, відповідальних за окремі напрями забезпечення. Зрозуміло, що вимоги до представлення інформації для виконання завдань окремого виду діяльності різні, тому геоінформаційного забезпечення має створювати потрібне інформаційне оточення для кожної окремої посадової особи, не втративши при цьому властивостей системи управління щодо узгодженості та синхронізації всіх її елементів. Це досягається використанням єдиного ядра геоінформаційного забезпечення, яке надає розробникам програмного забезпечення та користувачам базові геоінформаційні сервіси та інструментарій для їхнього спільного використання під час виконання спеціалізованих завдань. Зазначене ядро має діяти в просторово розподіленому середовищі, бути захищеним від зовнішнього втручання і бути максимально доступним для внутрішніх користувачів згідно з установленим розподілом повноважень. Розглянуто геоінформаційну підсистему ЄАСУ ЗСУ як інструмент забезпечення інтероперабельності з існуючими в ЗСУ інформаційно-аналітичними системами та новими, що плануються до розгортання, з використанням інших технічних та програмних засобів. Розкрито сервісноорієнтовану архітектуру підсистеми геоінформаційного забезпечення системи військового управління, яка має складатися з окремих предметно-орієнтованих модулів у загальній системі, використовувати функціональні компоненти, які вбудовуються у відкриту, розширювану програмно-апаратну платформу для досягнення інтероперабельності використання просторово розподіленої інформації, використовуючи стандартні правила в межах базових послуг, які підтримують обмін повідомленнями, перетворення даних задля подальшого поширення їх шляхом публікації та підписки на стандартні і спеціально створені шаблони проєктування.