ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ЛІДЕРСЬКИХ ЯКОСТЕЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ЛІДЕРІВ - Зарічанський, О.; Голуб, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Розглянуто лідерство як внутрішній стан особистості, яка спрямована на досягнення успіху, глибоко вмотивована, веде активне діяльнісне життя, упевнена у своїх рішеннях і діях. Установлено, що лідер виконує функції інтеграції та цілеспрямування колективу і діє за принципом безпосередньої участі в його життєдіяльності. Щодо формування лідерських якостей обґрунтовано необхідність урахування особливостей соціального середовища, специфіки професійної діяльності та викликів, що постають перед фахівцем. Встановлено, що, використання кейс-технології дає можливість суттєво посилити систему підготовки офіцерів-лідерів шляхом інтеграції теоретичного навчання з професійно-практичною та науково-дослідницькою діяльністю, застосування відповідного змістового контенту (лідерський досвід), інтерактивного розвитку професійно важливих для військових керівників лідерських якостей. Цілеспрямоване формування лідерських якостей у процесі професійної підготовки курсантів вищих військових навчальних закладів (ВВНЗ) не тільки забезпечує успішне виконання владних повноважень, але й стає підґрунтям соціально-психологічного впливу на середовище та військовослужбовців підрозділу в майбутньому. Доведено, що процес формування лідерських якостей у курсантів ВВНЗ визначається як сукупність психолого-педагогічних ситуацій, які сприяють не лише успішному розвитку лідерських якостей, а й загальному самовдосконаленню особистості. Осмислення наукових джерел дозволяє стверджувати, що лідерські якості особистості майбутнього офіцера-лідера – це риси, які забезпечують здатність виділитися в конкретній справі й приймати відповідальні рішення в значущих ситуаціях; послуговуватися інноваційними підходами для розв’язання проблеми; успішно впливати на послідовників у напрямі досягнення спільних цілей; створювати сприятливий соціально-психологічний клімат у військовому колективі.