ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ЖИТЛОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ - Городянська, Л.; Цюкало, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Наведено класифікацію видів житлового забезпечення в ЗСУ, за якими військовослужбовці та члени їхніх сімей мають бути забезпечені новозбудованим житлом, вивільненим житлом, придбаним житлом, переобладнаним нежилим приміщенням, службовим жилим приміщенням або грошовою компенсацією за жиле приміщення. Проаналізовано сутність фінансового механізму житлового забезпечення в ЗСУ, який складається переважно з коштів державного бюджету за видами загального та спеціального фондів. Показано, що існуючий фінансовий механізм не досконалий, супроводжується великими бюрократичними перепонами, не задовольняє сучасний запит на житлове забезпечення в ЗСУ. Основною причиною недостатнього забезпечення військовослужбовців житлом у довгостроковій перспективі є обмежені фінансові ресурси, які виділяють на будівництво (придбання) житла. За результатами детального аналізу бюджетних видатків на фінансове забезпечення за програмою будівництва (придбання) житла для військовослужбовців у 2011–2020 рр. встановлено, що навіть кошти спеціального фонду не використано в повному обсязі протягом 2011– 2017 рр., а рівень використання бюджетних коштів на житлове забезпечення в ЗСУ загалом за цей період був у межах 27–81 %. Встановлено, що причиною неповного використання бюджетних коштів є систематична затримка затвердження паспортів бюджетної програми будівництва (придбання) житла для військовослужбовців. Запропоновано інноваційні підходи до забезпечення військовослужбовців житлом, а саме: іпотечне кредитування, фінансовий лізинг та залучення інвестицій для будівництва житла на земельних ділянках Міністерства оборони України. Зазначено скористатися досвідом країн-членів НАТО, які практикують надання військовослужбовцям службового житла, розташованого на території частини (гарнізону), у тимчасове користування, виплату грошової компенсації за оренду житла, безвідсоткові кредити або кредити на пільгових умовах на придбання у власність (будівництво) житла.