ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ В ПРОЦЕСІ ВИКОНАННЯ КОШТОРИСУ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ ЗА 2014–2020 РОКИ - Сизов, А.; Артюшенко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Проаналізовано бюджет Міністерства оборони України за 2014–2020 роки згідно з даними звітності Державної казначейської служби України, а також чинники, що впливають на його формування. Зазначено основні принципи, за якими здійснюється організація державних видатків в Україні, розглянуто поняття розпорядників бюджетних коштів та основних фінансово-планових документів, які створюються в процесі діяльності головних розпорядників бюджетних коштів. Встановлено, що в Державному бюджеті України видатки на Міністерство оборони України мають тенденцію до зростання за весь досліджуваний період. Забезпечення ефективного використання бюджетних коштів – одна з головних проблем виконання бюджету, що характерна для більшості країн світу. З метою визначення повноти та ефективності виконання бюджету відповідного розпорядника бюджетних коштів було здійснено аналіз касових видатків Міністерства оборони України за 2014–2020 роки в розрізі місяців та визначено залишок невикористаного фінансового ресурсу за відповідні роки і, таким чином, встановлено, що у процесі планування та виконання бюджету наявні питання, які мають досить високий ступінь негативного впливу. Було здійснено аналіз структури видатків оборонного бюджету за 2009–2021 роки та розглянуто сучасні підходи щодо визначення оптимальної структури такого бюджету. Вказано на значну нерівномірність розподілу видатків МОУ в розрізі місяців. У процесі дослідження стану виконання кошторису МОУ виокремлено актуальні питання, які потребують подальшого дослідження, а саме: забезпечення належного рівня фінансування сил оборони, структура оборонного бюджету, система оцінки та моніторингу результативності виконання бюджетних програм, автономність головних розпорядників бюджетних коштів у процесі виконання видаткової частини бюджету, персональна відповідальність та звітування головних розпорядників бюджетних коштів за стан виконання бюджетних програм. Запропоновано можливі шляхи оптимізації при плануванні та виконанні бюджету з метою підвищення рівня повноти та ефективності виконання бюджету у сфері оборони держави. Визначено напрями подальших досліджень: вдосконалення наявного теоретичного та практичного інструментарію, забезпечення ефективного використання обмеженого фінансового ресурсу, який спрямовується державою на забезпечення потреб оборони країни, а також дослідження зарубіжного досвіду щодо особливостей впровадження програмно-цільового методу виконання бюджету.