ІНФОРМАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПІДГОТОВКИ ГРОМАДЯН ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ - Воловик, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Розглянуто визначення сутності елементів інформаційно-правової підготовки до військової служби. Обґрунтовано, що для забезпечення високого рівня розвитку інформаційної безпеки й інформаційної культури військовослужбовців необхідно сформувати у них достатні знання, вміння та навички для забезпечення особистої та корпоративної інформаційної безпеки. Акцентовано увагу на важливості використання військовослужбовцями інформаційного простору для більш ефективного виконання своїх службово-бойових завдань, реалізація яких можлива за умови, якщо підготовка цивільних осіб до військової служби буде включати компоненти навчання та відпрацювання навичок, необхідних для ефективного здійснення інформаційного компонента їхньої майбутньої професійної діяльності. Розглянуто інформаційну діяльність, в якій бере участь військовослужбовець, у структурному аспекті. Виокремлено три блоки досліджуваного явища: 1) інформаційно-правових знань; 2) інформаційної безпеки; 3) інформаційної гігієни по-перше. З’ясовано, система інформаційно-правової підготовки до несення військової служби має містити формування відповідних знань, вмінь, навичок та особистих якостей, що можна досягти шляхом введення спеціальних курсів у системі військових ліцеїв, а також запровадження на базі вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти системи дисциплін, які передбачають оволодіння базовими інформаційно-правовими знаннями, вміннями та навичками. Слід переглянути підходи до формування професійних стандартів для всіх військово-облікових спеціальностей, освітньо-професійних програм та навчальних планів шляхом включення до них відповідних компетенцій у галузі інформаційної безпеки, інформаційної гігієни та інформаційного законодавства, кожен з яких має незаперечне значення для формування особистості сучасного військовослужбовця як освіченої, обізнаної та інформаційно грамотної людини, здатної використовувати всі можливості інформаційного простору для ефективного виконання своїх службово-бойових завдань.