ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ПРИКЛАДНИХ ЗАДАЧ - Коренець, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Сучасні тенденції розвитку та реформування ЗСУ зумовлюють обов’язкове залучення геоінформаційних технологій у військову сферу. Геоінформаційне забезпечення військ є важливою складовою при прийнятті рішень на всіх ланках військового управління та при вирішенні військово-прикладних задач. На сьогодні все ще актуальна задача створення, впровадження і практичного застосування автоматизованих геоінформаційних підсистем управління військами, які здатні підвищити ефективність й оперативність виконання завдань топогеодезичного та навігаційного забезпечення військ (сил) ЗСУ. Національна інфраструктура геопросторових даних (НІГД) є системою, що включає організаційну структуру, технічні та програмні засоби, базові та профільні геопросторові дані, метадані та бази метаданих, сервіси геопросторових даних, норми, правила і національні стандарти з питань виробництва, оновлення, оброблення, зберігання, постачання та використання геопросторових даних, доступних на території України. Значні зміни в організаційно-правовому і технологічному забезпеченні функціонування НІГД, які пов’язані із прийняттям Закону України "Про національну інфраструктуру геопросторових даних" та створенням геопорталу, надають нові можливості її використання для різних цілей, у тому числі, для військових задач. Розглянуто два основні блоки використання НІГД для вирішення військово-прикладних задач: геоінформаційне забезпечення для планування та бойового застосування підрозділів ЗСУ і використання НІГД для логістичного, правового забезпечення та інших оборонних потреб.