ЕКОНОМЕТРИКА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Марко, Є.; Кузьменко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Відображено значущість економічного розвитку України для забезпечення національної безпеки, виділено основні внутрішні та зовнішні загрози національній безпеці України: гібридна економічна війна, "голка" кредитів Міжнародного валютного фонду, підвищення житлово-комунальних тарифів, відкриття ринку газу в Україні, неефективне впровадження обігу вітчизняних земель сільськогосподарського призначення та недостатнє застосування спроможностей економіки України. Практично доведено циклічність економічного розвитку шляхом виокремлення чотирьох фаз економічного розвитку досліджуваних країн за останні 10 років, слабку ефективність економічної політики України та можливі прикладні механізми економічного зростання. Здійснено економетричний аналіз валового внутрішнього продукту України та держав, які займають найбільшу частку в українському імпорті товарів, бюджету України та бюджету Міністерства оборони України із застосуванням методу найменших квадратів і парних лінійних регресій, розраховано інтенсивність впливу змін економіки України на динаміку економічних процесів досліджуваних країн. Виведено модель ВВП України залежно від ВВП Китаю, Польщі, Росії, Туреччини, Німеччини, Італії, Білорусії, Сполучених Штатів Америки та Франції (дев’ятифакторна модель), а також модель оборонного бюджету України залежно від вітчизняного ВВП, видатків бюджету, податків, мінімальної і середньої заробітної плати та інфляції (семифакторна модель). На прикладі Міністерства оборони України як установи державного сектора наведено алгоритм реєстрації для здійснення господарської (додаткової) діяльності військовими частинами та розподіл отриманих доходів з метою збільшення спеціального фонду державного бюджету України та створення пожвавлення економіки країни загалом.