ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ПОЛІГРАФА В СЕКТОРІ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Казьмірук, С.; Пампуха, І.; Близнюк, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
2021-й рік у Міністерстві оборони України оголошено роком Євроатлантичної трансформації. Результатом трансформаційних процесів у МО України та ЗС України стане створення інтегрованої оборонної інституції євроатлантичного типу, що має забезпечити обов’язкове переведення суб’єктів сектора безпеки й оборони України на нові стандарти функціонування та управлінські процеси, зокрема, запровадження правового регулювання застосування поліграфа. Воєнна безпека України є однією із засадничих умов реалізації права українського народу на самовизначення, збереження держави та забезпечення її сталого розвитку. Захист суверенітету і територіальної цілісності України – це найважливіша функція Держави. Реалізація цієї норми Конституції в умовах екзистенційної воєнної загрози національній безпеці – це комплекс заходів, для оборони України з дотриманням принципів і норм міжнародного права. Головною метою Стратегії воєнної безпеки України є заздалегідь підготовлена і всебічно забезпечена всеохоплююча оборона на засадах стримування, стійкості та взаємодії, що забезпечує воєнну безпеку, суверенітет і територіальну цілісність Держави відповідно до Конституції України та в межах державного кордону України, сприяє інтеграції України в євроатлантичний безпековий простір і набуттю членства в НАТО та передбачає активну участь у міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки шляхом запровадження інноваційного інструментарію виявлення прихованої інформації. У євроатлантичному інтеграційному процесі настає важливий момент переходу на конкретні, складні та актуальні завдання в зовнішньополітичній діяльності, що зумовлює реалізацію актуальних напрямів розвитку інноваційних систем виявлення прихованої і недостовірної інформації. Зокрема, розглянуто лінгвістичне забезпечення заходів оборонного і військового співробітництва для системної реалізації реформ складових сектора безпеки та оборони, що орієнтуються на міжнародні стандарти держав-членів НАТО. Наголошено на невідкладному запровадженні правових та етичних норм діяльності експерта-поліграфолога при проведенні психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа.