АНАЛІЗ ТАКТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СУЧАСНОГО ГЕОІНФОРМАЦІЙНОГО МОНІТОРИНГУ - Міхно, О.; Патракеєв, І.; Левінськова, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Розглянуто геоінформаційний моніторинг міського середовища як необхідну складову сучасного воєнно-географічного опису театру військових дій. Прийнято, що властивість поліморфізму сучасного геоінформаційного моніторингу можна вважати тактичною, оскільки вона дозволяє суттєво розширити діапазон дешифрувальних ознак території, що підлягає вивченню. Розкрито сутність властивості поліморфізму геоінформаційного моніторингу, а саме: один і той самий об’єкт моніторингу або одне і те саме явище чи процес можуть бути подані за допомогою різнорідних моделей. Така властивість геоінформаційного моніторингу дозволяє зберегти цілісність подання об’єктів моніторингу за рахунок інваріантності опису об’єктів і звести дослідження завдань одного типу моніторингу до завдань іншого. Узгодженість різнорідних моделей об’єктів моніторингу здійснюється за умови їхньої належності до заданої категорії моделей. Використано метод категорно-функторного аналізу конструктивного підходу до інтеграції різних видів моделей об’єктів моніторингу в системі геоінформаційного моніторингу. Проведено за допомогою математичного апарата теорії категорій формалізацію структур складних систем у вигляді множин морфізмів та об’єктів категорії структурованих множин, що дозволяє зберегти цілісність подання об’єкта моніторингу, а узгодженість його різнорідних моделей здійснити на основі аналізу належності до заданої категорії моделей. Наведено математичний апарат реалізації цього методу, що становить теоретичні основи властивості поліморфізму геоінформаційного моніторингу. Властивість поліморфізму дозволяє підвищити ефективність процесів спостереження, оцінювання, контролю та управління міським середовищем на основі різнорідного полімодельного комплексу, який формує інформаційний простір об’єкта моніторингу. Розглянуто конкретні моделі практичної реалізації властивості поліморфізму геоінформаційного моніторингу на прикладі аномальних зон щільності розташування автотранспортних засобів і теплового поля поверхні міста.