ПРОФЕСІЙНА МОБІЛЬНІСТЬ ЯК ЧИННИК ГОТОВНОСТІ ПРИКОРДОННИКІВ ДО ДІЯЛЬНОСТІ ЗА ФАХОМ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД - Ісламова, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Представлено узагальнення вітчизняного та європейського досвіду щодо сутнісно-понятійних уявлень про професійну мобільність як чинник готовності прикордонників до діяльності за фахом. Зроблено висновок про те, що професійна мобільність безпосередньо взаємопов’язана з готовністю до діяльності за фахом, оскільки ці два поняття мають у структурі спільні елементи, зокрема, професійні знання, уміння, навички та професійно-важливі якості. З урахуванням результатів аналізу досліджень, пов’язаних з проблемою професійної мобільності, з’ясовано, що це поняття можна визначити як готовність і здатність до діяльності в умовах трансформації професійних (виробничих, службових) завдань, освоєння нових спеціальностей або змін у них. Професійна мобільність охоплює здатність успішно переключатися на іншу діяльність або змінювати види діяльності, ефективно використовувати систему узагальнених професійних прийомів для виконання будь-яких завдань у професійній сфері, порівняно легко переходити від одного виду діяльності до іншого. Мобільність визначено інтегративною властивістю, що формується і розвивається під час практичної, освітньої, соціальної, соціокультурної діяльності людини та надає їй можливість реалізувати свої задатки, здібності, схильності, можливості. З’ясовано, що в контексті підготовки персоналу прикордонних відомств у країнах ЄС професійна мобільність прикордонників забезпечується їхнім високим рівнем інтероперабельності, що є необхідною умовою для ефективної організації охорони зовнішніх кордонів ЄС представниками різних європейських прикордонних відомств. Найпоширенішою формою забезпечення професійної мобільності європейських прикордонників є робота в межах Постійного корпусу європейської агенції прикордонної і берегової охорони Фронтекс. Підготовка персоналу ДПСУ за умов євроінтеграції потребує вивчення досвіду прикордонних відомств країн ЄС щодо забезпечення умов для розвитку професійної мобільності прикордонників, що вимагає подальшого ґрунтовного дослідження окресленого напряму.